Forum Groningen: imponerend, maar vloeren zijn hoofdpijndossier

Forum Groningen: imponerend, maar vloeren zijn hoofdpijndossier
Roltrappen in Forum Groningen. Knelis

De verbazing begint buiten al. Een kolos van een pand, dat hoog boven je uitsteekt en vooral met zijn bijzondere hoekige vormgeving intrigeert. Eenmaal binnen kijk je helemaal je ogen uit. Hoe laat je in zo'n bijzonder pand met speelse inrichting de facilitaire diensten op rolletjes lopen? Edwin Hofstee, coördinator Facilitair, geeft met plezier een kijkje in de keuken.

Zwevende liften in het atrium, veel raampartijen en overal levendig geroezemoes. En als pareltje het dakterras, dat uitzicht biedt op de Martinitoren en de rest van de binnenstad dat zich ontvouwt tot aan de horizon. Forum Groningen imponeert én maakt nieuwsgierig.

Laten we eerste eens inzoomen op het gebouw. Het veelvlak heeft een zeshoekig grondvlak en liefst acht verschillende zijvlakken die naar binnen of naar buiten hellen. In de parkeergarage onder het Forum is ruimte gecreëerd voor 390 auto’s en 1500 fietsen.

Architectenbureau NL Architects tekende voor de vormgeving van het gebouw en voor een deel van het interieur. Ook architectenbureaus  deMunnik-deJong-Steinhauser, &Prast&Hooft en NorthernLight waren bij het ontwerp betrokken.  

In de prijzen

Het bouwproces had nogal wat voeten in de aarde, maar in september 2019 was na acht jaar dan eindelijk de opening. De opvallende blikvanger in hartje Groningen viel vrij snel verschillende keren in de prijzen. Het won onder meer de Groninger Architectuurprijs 2020, de Dutch Design Award en een Red Dot Design Award.
Forum Groningen is ook uitgeroepen tot Beste Gebouw 2020 door de Beroepsvereniging van Nederlandse Architecten. 'Een gebouw met een enorme aantrekkingskracht en verblijfskwaliteit', oordeelde de jury destijds.
Noemenswaardig is ook het behalen van de derde plek in 2021 in categorie Public Buildings/ Culture bij de jaarlijkse AIT-Award, een van de grootste competities ter wereld op het gebied van architectuur en interieurontwerp. 

'Wij zeggen altijd: dit is het mooiste gebouw van de Nederland', vertelt Hofstee met een grote lach op zijn gezicht. Juist het feit dat meerdere functies samen zouden vallen in dit gebouw, was in 2015 reden voor hem om hier te solliciteren.
'Het is ook leuk wat we hier doen. In een prachtig gebouw, met een programma waar we blij van worden. Het is zo dynamisch. Elke dag is weer een feest.' 

Roltrappen in Forum Groningen. Knelis
Roltrappen in Forum Groningen. Knelis

Ontmoetingsplek

Forum Groningen wil een ontmoetingsplek zijn voor iedereen. Het motto hierbij is: verken de wereld, ontmoet de toekomst. Dit blijkt ook wel uit het rijke aanbod van voorzieningen, van een (bekroonde) bibliotheek, twee expositiezalen, filmtheater, debatcentrum en museum tot horecagelegenheden en een VVV-kantoor.
Op het 45 meter hoge dak is een dakterras aangelegd met een rooftopcinema, dat in de zomer steevast uitverkochte filmavonden kent. Stichting Forum Groningen stelt het veelzijdig culturele programma samen. 'Tussen alle partijen hier in het forum is goede synergie', merkt Hofstee op.

Ons motto is: verken de wereld, ontmoet de toekomst”

'Eigenlijk zijn wij een huiskamer waar iedereen welkom is. Er zijn zitjes her en der in het pand waar je rustig een boek kunt lezen. En op meerdere plekken in het gebouw staan lange tafels waar je een krantje kunt lezen of werken op een computer.'

Groningen is een studentenstad en dat is ook hier te merken; de rustige (studie)plekken werken als een magneet. 'Als zij er niet waren, dan was het hier minder bruisend!'
Onder jongere gasten is Storyworld populair: het Stripmuseum van voorheen in een nieuw, interactief jasje met eilandjes waar ze zelf leuke dingen kunnen maken.  

Ontdekkingsreis begint op de roltrap

Het pand daagt uit. Met de activiteiten die er plaatsvinden, maar zeker ook met de speelse bouw en inrichting. Dat laatste heeft invloed op bijvoorbeeld de schoonmaak en logistiek, vertelt Hofstee.

In feite zijn het twee torens, waar pleinen in ‘hangen’, die worden verbonden met roltrappen. Elke toren heeft eigen liften, alleen zijn deze smal en ze gaan niet naar alle etages.
Dat maakt het best ingewikkeld, aldus Hofstee. 'In het eerste ontwerp zat geen goederenlift. Gelukkig hebben wij die wel gekregen. Het enige is dat deze lift tot de achtste verdieping gaat en niet tot de tiende, waar wij een dakterras hebben en in de zomer een roofcinema. Daarom kopen wij spullen in die in delen naar boven zijn te vervoeren. Zo lossen wij dat op, in stukjes en beetjes. Tegen leveranciers zeggen wij ook dat ze beter niet één persoon de levering moeten laten doen, maar met in ieder geval twee.'  

De toren aan de westkant is het drukst. Hier gaat de lift niet naar de tiende verdieping. Dat levert nogal eens verwarring op onder bezoekers, die niet direct in de gaten hebben hoe ze op het dak komen of bij de toiletten. die uit het zicht liggen.

'Wij proberen te helpen met duidelijke signing.' Hij vervolgt: 'Dit gebouw biedt voor iedereen uitdagingen, er is geen voor- of achterkant, dat is ook de bedoeling van de architect: de ontdekkingsreis begint al op de roltrap. De liften worden veel gebruikt, maar in principe is het de bedoeling dat je de roltrappen gebruikt, die de tien verdiepingen met elkaar verbinden.'  

Vloeren zijn hoofdpijndossier

Met grofweg twee miljoen bezoekers per jaar is de schoonmaak essentieel. Ook op dit vlak is het vanwege het architectonisch ontwerp aanpassen geblazen, met name wat betreft de vloer.
'Op de begane grond ligt een natuurstenen vloer en dat is eenvoudig schoon te maken. Boven ligt echter een zachte vloer, waar vuil zich makkelijk aan hecht en slijtageplekken eerder zichtbaar zijn. Het kost veel geld en inzet om dat alles goed schoon te krijgen en te houden.'
Hij kijkt even voor zich uit. 'Ja, die vloeren bij ons zijn wel een hoofdpijndossier.'  

Duurzaamheid

Bij Forum Groningen is zeker aandacht voor duurzaamheid, getuige ook wel het Green Key-certificaat. Hofstee maakt deel uit van een duurzaamheidsgroep, die kijkt hoe ze dit aspect kunnen bevorderen. De groep is druk bezig met het in kaart brengen van eigen CO2-uitstoot en het stellen van doelen om deze uitstoot omlaag te brengen. Zo is de sterkte van de verlichting al aangepast.
Onlangs is het concept Circle of beans geïmplementeerd waarbij koffiebonen worden opgevangen, die dan weer worden gebruikt als brandstof voor het branden van nieuwe koffiebonen.

Momenteel loopt er een project met de Hanzehogeschool in Groningen waarbij de studenten aan de slag gaan met meerdere opdrachten die actueel zijn.
'Een opdracht is energiereductie: hoe is dit te realiseren mét behoud van gastvrijheid? Je kunt wel zeggen: wij zetten de roltrappen uit, maar dat werkt hier niet.'   

Gastvrij

Naast duurzaamheid is gastvrijheid een prominent thema. 'Wij willen graag dienstverlenend en proactief zijn. Bij de ingang staat een ontvangstmedewerker die een plattegrond aan de bezoeker geeft en beveiligingsmedewerkers met een warme uitstraling.'
Een tijdje geleden zijn mensen van FC gastvrij op bezoek geweest om uit te leggen hoe een groot pretpark omgaat met gastvrijheid. 'Ze noemen dat 9+ momenten. Die proberen wij nu ook te implementeren in de organisatie. Dat je net een stapje extra doet, zoals meelopen naar een kast om een boek aan te wijzen.' 

Altijd in beweging

Dat sociale aspect speelt in zijn functie ook een belangrijke rol. ’s Ochtends maakt hij graag een praatje met collega’s, voordat hij wordt opgeslokt door alle (ad hoc) werkzaamheden. 'Even horen hoe het gaat. Het is belangrijk om je te verdiepen in een ander en niet direct achter je laptop te kruipen. Het contact met de mensen en de diversiteit in het werk is fijn. En je doet veel kennis op, van huisvesting tot trends. Facilitair management is altijd in beweging.' 

Auteur: Bianca Faber, journalist bij Scherp Communicatie.

Frits Smedts (Royal Haskoning DHV): 'Het gaat ook om innovation on the job'

Frits Smedts (Royal Haskoning DHV): 'Het gaat ook om innovation on...

Royal HaskoningDHV heeft wereldwijd opererend ingenieurs- en adviesbureau vestigingen in ruim 20 landen. In Nederland hebben ze 12 kantoren, waar Frits Smedts verantwoordelijk is voor alle werkplekken (thuis, elders, kantoor) en mobiliteit. We vroegen hem naar zijn visie op de werkomgeving.

Frits Smedts, Director Services, Workplace Solutions van Royal HaskoningDHV (Fotograaf Fred Tigelaar)

9 vragen en antwoorden over de facilitaire huisvesting van Royal...

Royal HaskoningDHV heeft als wereldwijd opererend ingenieurs- en adviesbureau vestigingen in ruim 20 landen. In Nederland hebben ze 12 kantoren, regionaal verspreid van Maastricht tot aan Groningen. Hoe kan het kantoor van toegevoegde waarde zijn voor de technische oplossingen die er dagelijks bedacht worden? Facto ging in gesprek met Frits Smedts, Director Services, Workplace Solutions.

Erik Duiker (54), Hoofd Facilitair Bedrijf bij Hutchison Ports ECT Rotterdam.

Spotlight Erik Duiker (Hutchison Ports ECT): 'We moeten aansluiting...

In de Spotlight-rubriek geven facility professionals hun toekomstvisie op FM, delen ze verschillende ervaringen en geven ze een kijkje in hun privéleven. Deze keer Erik Duiker, Hoofd Facilitair Bedrijf bij Hutchison Ports ECT Rotterdam (Europe Container Terminals).

Mediavaert (DPG Media) geopend: uniek hout-hybride kantoorgebouw

Mediavaert (DPG Media) geopend: uniek hout-hybride kantoorgebouw

Mediavaert, het nieuwe kantoor van DPG Media in Amsterdam is officieel geopend. Het gebouw is ontworpen met oog op duurzaamheid, biodiversiteit en energieverbruik en biedt onderdak aan bijna 2000 mediamakers. Belangrijke speerpunten van het nieuwe kantoor zijn flexibiliteit, gezond werken, innovatie en creativiteit.