Resultaten onderzoek telescopisch wassysteem zijn bekend

Resultaten onderzoek telescopisch wassysteem zijn bekend

De Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche (RAS) heeft de afgelopen maanden onderzoek laten uitvoeren naar de lichamelijke belasting bij het werken met het telescopische wassysteem. Uit dat onderzoek blijkt dat werken met dat systeem belastend is en dat overschrijding van de maximale taakduur per dag leidt tot een verhoogde kans op klachten of schade aan de nek, schouders of rug.

Het onderzoek is uitgevoerd door vhp human performance en TNO met als doel te achterhalen hoe het gebruik van het telescopisch wassysteem in de praktijk uitpakt. Door gebruik te maken van het systeem, kunnen glasbewassers glazen op hoogte wassen zonder gebruik te maken van ladders. Dat maakt de methode enorm kosteneffectief en daardoor is het een veelgebruikt systeem. Werken met het telescopisch wassysteem is echter ook fysiek belastend. Daarom heeft de branche regels opgesteld over de maximale tijdsduur waarmee medewerkers volgens de methode mogen wassen. Zo is er een maximale taakduur van vier uur per dag tot zeven meter of tot twee uur per dag tussen zeven en 13,5 meter. Het is echter bekend dat deze regels niet altijd worden nageleefd. Ook worden hulpmiddelen die het werk lichter maken nauwelijks gebruikt.

Onderzoeksdoelen

De ontwikkeling van lichamelijke klachten is natuurlijk negatief voor de werknemer, maar zorgt ook voor uitval. Om advies te kunnen geven over de toepassing van de verschillende werkmethoden in de glasbewassing, gericht op het voorkomen van uitval als gevolg van lichamelijke klachten, stelde de RAS twee onderzoeksdoelen:

  1. De lichamelijke belasting van het glazenwassen met verschillende werkmethoden (traditioneel wassen vanuit hoogwerker, werken met telescopisch wassysteem, werken met telescopisch wassysteem met behulp van de looptechniek, werken met telescopisch wassysteem plus hulpmiddelen (waspak, twee verschillende exoskeletten, neksteun, prismabril) is objectief in kaart gebracht.
  2. Er is in de branche geïnventariseerd welke (praktische) voor- en nadelen er aan de verschillende hulpmiddelen zitten, welke belemmeringen er zijn voor het gebruik (en acceptatie) van deze hulpmiddelen en hoe deze belemmeringen kunnen worden weggenomen.

Resultaten onderzoek

Uit het onderzoek komt inderdaad naar voren dat werken met het telescopisch wassysteem fysiek belastend is. Dit komt voornamelijk door het achterover buigen van het hoofd en het grote momentum dat glazenwassers moeten opvangen met de schouders. In interviews geven relatief veel glazenwassers dan ook aan fysieke klachten te ervaren na werken met het telescopisch wasyssteem. Glazenwassers hebben dan ook een sterke voorkeur voor traditioneel werken met behulp van een hoogwerker, indien ze op hoogte moeten werken. Daarnaast ondervinden veel glazenwassers een drempel om gebruik te maken van hulpmiddelen wanneer ze werken met het telescopisch wassysteem. Dit komt doordat de hulpmiddelen niet voldoende efficiënt, effectief of praktisch toepasbaar zijn en door de cultuur in de sector. Ten slotte zorgen oneerlijke concurrentie van zzp’ers en het gebrek aan handhaving van de regels voor verdere belemmeringen om het gebruik van het telescopisch wassysteem terug te dringen.

Advies RAS

Naar aanleiding van de resultaten uit het onderzoek, heeft de RAS zes adviezen opgesteld. Hieronder valt het belang dat het werken met het telescopisch wassysteem weer een uitzonderingssituatie wordt en dat iedereen de afspraken zoals vastgelegd in de Arbocatalogus beter naleeft. Vanuit de RAS wordt met de klankbordgroep een plan ontwikkeld om naleving van de Arbocatalogus te bevorderen.

Lees het hele onderzoeksrapport >>

Lees ook: