Wat speelt er in het land van facilities? Uit het onderzoek van CSU blijkt dat zeker hybride werken en wat dat voor impact heeft op gebouwgebruik, duurzaamheid en het aantrekken van nieuw talent hoog op de agenda staan bij veel facilitaire organisaties. Met als meest genoemde doel (68 procent van de deelnemers) het verbeteren van de tevredenheid en beleving van gebouwgebruikers. Andere belangrijke doelen voor facility managers zijn het zorgen voor een gezond gebouw met een optimale hygiëne en veiligheid (52 procent) en de optimalisatie van de bezetting en het optimaal benutten van locaties (46 procent).
Gebouwgebruik optimaliseren
We kunnen en willen zelf steeds meer beslissen waar, wanneer, hoe en hoeveel we werken. Dat heeft natuurlijk impact op onze manier van werken en de inrichting van kantoren. Zo komt 82 proent van de werknemers vooral nog naar kantoor voor de persoonlijke contacten en om samen te werken. 40 procent wilde daarbij afgelopen jaar dat de werkomgeving de creativiteit stimuleert; nu is dat al 59 procent. Gebouwen moeten dus voorzien in deze behoeften en kunnen, als ze dat doen, de cultuur in de organisatie versterken en nieuw talent aantrekken. Zeker omdat volgens de respondenten deze trend zich blijft voortzetten. Over drie tot vijf jaar willen we het kantoor nog steeds vooral gebruiken als ‘clubhuis’. Omdat mensen veel thuis blijven werken, wordt het versterken van de organisatiecultuur ook in toenemende mate belangrijk. Nu is dat nog het doel van 37 procent van de deelnemers, maar dat gaat stijgen tot 48 procent.
Duurzaamheid op één bij directie
Duurzaamheid staat al jaren op de agenda en blijft daar ook staan. Met deze stevige verankering valt duurzaamheid amper nog een trend te noemen. De integrale aanpak van duurzaamheid krijgt wel een steeds hogere prioriteit binnen organisaties. Terwijl het facility management volgens 68 procent van de respondenten een leidende rol speelt in de gevraagde veranderingen, noemt 22 procent deze rol zelfs cruciaal. De directie ziet ook steeds meer in dat duurzaamheidsdoelen verankerd moeten zijn in de gehele organisatie. Voor hen staat duurzaamheid zelfs hoger op de lijst dan voor FM’ers. liefst 30 procent van de directies zet de duurzaamheidsdoelen op nummer één, terwijl minder dan 30 procent van de facility managers duurzaamheid noemt als doel. Daar zitten dus kansen voor FM’ers, aangezien de directie hier graag geld voor vrijmaakt. Doorgaans is het voor facilities moeilijk om doelen te behalen door gebrek aan budget.
Gezonde werknemers
Nog een thema dat vaak wordt genoemd, is vitaliteit en werkgeluk. 75 procent van de deelnemers aan het onderzoek ziet dit thema als prioriteit en bij 16 procent van de FM’ers staat het boven aan de agenda. Ook op kantoor moet er ruimte zijn voor ontspanning en welzijn, om medewerkers vaker te laten kiezen voor kantoor. Aldus 55 procent van de respondenten. Om vitaliteit en bezetting van kantoor te ondersteunen is technologie van groot belang. Zaken als sensoring, space management en tools en apps voor samenwerking worden hierbij aangehaald. 45 procent van de respondenten verwacht dat technologische vooruitgang voor verbetering kan zorgen. Denk aan Artificial Intelligence, Virtual Reality, Augmented Reality en Internet of Things voor facilitair beheer of het verhogen van de beleving en hospitality.
Kansen voor FM
Esmée Ficheroux, lid van de Raad van Bestuur van CSU, vertlet: “De toenemende autonomie van medewerkers en de veranderende functie van het gebouw hebben veel impact op het facilitaire werkveld. Het onderzoek bevestigt het toenemende belang om oog te hebben voor de cultuur, betrokkenheid en het samenwerkend vermogen in organisaties. In een werkomgeving die bovendien gezondheid en vitaliteit ondersteunt. Een mooie kans voor FM om de spil te zijn in de transitie van “werkplek naar clubhuis” die ingericht is op sociale interactie en aansluit bij duurzame bedrijfsvoering én duurzaamheid behoeftes van de eigen medewerkers.”
Deelnemen kan nog steeds
Organisaties kunnen nog steeds meedoen aan het onderzoek via www.csu.nl/onderzoek. Na het invullen van de vragen zie je direct waar je staat in de transitie naar het gebouw van de toekomst. Ook kun je daar het volledige rapport aan te vragen.