Reizigers die een vieze trein aantreffen, kunnen hier via diverse kanalen melding van doen, zoals via sociale media. Die meldingen komen terecht bij een landelijk team dat de schoonmaak aanstuurt. De extra medewerkers worden bijvoorbeeld dan daar ingezet. "Met carnaval komen meer meldingen binnen, dus dat is iets meer werk dan normaal. Er wordt wel wat achtergelaten in treinen en op stations", aldus de woordvoerder van de NS. "We hopen dat mensen iets verantwoordelijker met afval omgaan. Je wilt zelf ook een schone trein aantreffen."
Check de app
Per station verschilt het hoeveel extra langer toiletten en winkels open zijn. Reizigers kunnen deze informatie terugvinden in de NS-app, aldus de woordvoerder. Bij "flink wat stations" komen in de buitenruimte rondom stations plaskruizen. Dat regelt de betreffende gemeente, aldus de NS.
De treinen die in de carnavalsregio's rijden zijn op diverse trajecten op bepaalde tijden, zoals in de avonduren, langer. Er worden dan meer rijtuigen aan treinen toegevoegd. Ook zijn er langere sprinters. "In veel steden is carnaval een regionaal feest, daar rijden vaak sprinters", aldus de NS.
Kritiek op vieze treinen
Onlangs kreeg de NS kritiek op hoe vies de treinen de laatste tijd zijn. Vakbond FNV Spoor meldde dat NS-medewerkers zich schamen voor de onreinheid van hun werkplek. Volgens een NS-woordvoerder kwam dat door een personeelstekort bij de schoonmaakbedrijven waar de NS mee samenwerkt. Volgens de NS is het tekort structureel en kunnen de schoonmaakbedrijven voor een korte periode als carnaval wel extra mensen vinden. Het structurele tekort gaat over de normale dagelijkse schoonmaak.