Dit zijn de regels voor aftrekbare zakelijke kosten

Dit zijn de regels voor aftrekbare zakelijke kosten

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting? En ga je vanaf 1 maart zélf aan de slag met je belastingaangifte over 2023? Dan is het goed om te weten dat je zakelijke kosten onder voorwaarden van je opbrengsten mag aftrekken. Om je op weg te helpen, zet de Belastingdienst de regels voor de aftrekbare zakelijke kosten op een rij. Zo ga je goed en voorbereid aan de slag met je aangifte.

Met een eigen bedrijf maak je kosten. De kosten die je voor de bedrijfsuitvoering maakt en die direct betrekking hebben op jouw bedrijf, worden zakelijke kosten genoemd. Dit soort kosten zijn mogelijk aftrekbaar van je opbrengsten. Daardoor betaal je minder belasting. Maak je kosten voor zakelijke én privédoeleinden? Dan mag je alleen het zakelijke deel van de kosten aftrekken, privé-uitgaven zijn niet aftrekbaar. Op de website van de Belastingdienst vind je een overzicht met mogelijke aftrekposten voor ondernemers. 

Voorbeelden

Dit zijn de regels:

  • Je mag alleen zakelijke kosten aftrekken. Privé-uitgaven zijn niet aftrekbaar. Een privételefoonabonnement is bijvoorbeeld niet aftrekbaar, de zakelijke gesprekken die je via dat abonnement voert wél.
  • Heb je een bedrijfsmiddel gekocht voor minder dan 450 euro? Dan mag je de aankoop in een keer aftrekken als zakelijke kosten. Is de aanschafwaarde hoger dan 450 euro? Dan moet je afschrijven op deze aankoop, zodat je elk jaar een deel van de kosten aftrekt.
  • Heb je kosten gemaakt bij het opstarten van je bedrijf, zoals het verkennen van de markt? Die kosten mag je aftrekken.  
  • Als je de btw op de kosten kunt aftrekken in de btw-aangifte, trek je de kosten die je maakt af zónder btw. Doe je geen btw-aangifte? Of mag je de btw niet aftrekken in de btw-aangifte? Trek de kosten dan mét btw af in je aangifte inkomstenbelasting. 
  • Bewaar bonnen en facturen van zakelijke kosten. Je moet de Belastingdienst kunnen laten zien dat je de kosten hebt gemaakt én dat de kosten voor jouw onderneming waren.

Bijtelling privégebruik van de auto

Sommige aftrekposten vragen meer aandacht om fouten te voorkomen. Bijvoorbeeld de bijtelling voor het privégebruik van de auto. Rijd je privé met een auto die onderdeel is van het ondernemersvermogen van je bedrijf? Dan moet je voor het privégebruik een bedrag verrekenen met de autokosten van de onderneming. Hoeveel je moet verrekenen hangt onder andere af van de CO2-uitstoot, de catalogusprijs van de auto en wanneer de auto voor het eerst is toegelaten op de weg. Alleen als je met je rittenregistratie kunt aantonen dat je op jaarbasis minder dan 500 kilometer privé rijdt, hoef je niets te verrekenen. 

Online webinar voor ondernemers

Het ondernemersgedeelte van de aangifte inkomstenbelasting kan lastig zijn. Om je op de juiste weg te helpen bij het doen van je aangifte organiseert de Belastingdienst op dinsdag 5 maart 2024 om 20:00 uur het webinar ‘Invullen aangifte inkomstenbelasting 2023 voor zzp’ers’. Tijdens het webinar laten medewerkers van de Belastingdienst aan de hand van twee voorbeelden zien hoe je zelf jouw inkomsten als resultaatgenieter of als winst uit onderneming in de aangifte inkomstenbelasting invult. Wil je het webinar bekijken? Schrijf je in via deze link. Heb je het webinar gemist? Dan kun je het webinar na afloop terugkijken.

Lees ook:

Wetswijzigingen in het arbeidsrecht: wat komt eraan?

Wetswijzigingen in het arbeidsrecht: wat komt eraan?

Er zijn de laatste tijd flink wat veranderingen in het arbeidsrecht gaande. Sommige wetsvoorstellen zijn al een heel eind op weg, en met het nieuwe jaar in het vizier, is het goed om te weten wat je kunt verwachten. Van meer zekerheid voor flexwerkers tot strengere regels voor concurrentiebedingen. We zetten de veranderingen op een rij.

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Minister Beljaarts van Economische Zaken zet zich via het Regeerprogramma in om de last die Nederlandse (mkb-)ondernemers ervaren door regeldruk te verlagen. Onderdeel daarvan is dat het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) nadrukkelijker hierover kan adviseren bij Europese en Nederlandse wetsvoorstellen. Een wetswijziging om dit permanent te doen, wacht nog op behandeling in de Tweede Kamer. Daarom heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel om daarop vooruitlopend de tijdelijke status van het ATR te verlengen, om toch regeldruk te kunnen aanpakken.

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025

Vanaf volgend jaar vervalt de tegemoetkoming die werkgevers kunnen krijgen voor werknemers met een laag inkomen. Het LIV was bedoeld als stimulans voor werkgevers om vaker mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst te nemen en te behouden, maar draagt maar beperkt bij aan de kansen voor deze groep. Het geld dat vrijkomt doordat deze maatregel vervalt, wordt ingezet voor andere tegemoetkomingen voor werkgevers en compensatie voor sociaal ontwikkelbedrijven.

Kleineondernemersregeling vernieuwd: dit wijzigt in Nederland

Kleineondernemersregeling vernieuwd: dit wijzigt in Nederland

Per 1 januari 2025 wordt de kleineondernemersregeling (KOR) aangepast. Het doel van de wijziging is om de administratieve lasten van kleine ondernemers te verminderen en zo hun groei te bevorderen.