Blog Jacco Vonhof: "Verhoog niet minimumloon, maar verlaag belasting- en premiedruk"

Blog Jacco Vonhof: "Verhoog niet minimumloon, maar verlaag belasting- en premiedruk"

De Tweede Kamer debatteert binnenkort over een voorgenomen extra verhoging van het wettelijk minimumloon per 1 juli. Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, doet een klemmend beroep om die niet te laten doorgaan: "De lasten van wéér een verhoging zijn nauwelijks meer te dragen en er is een effectievere manier om werknemers erop vooruit te laten gaan."

In ruim een jaar tijd is het minimumloon al tussen de 18 en 31 procent gestegen: in 2023 kwam er 10,15 procent bij, de invoering van het minimumuurloon sinds 1 januari leidt – afhankelijk van de werkweek – tot nog eens ruim 10 procent en dan zijn er nog de reguliere indexaties. Met de hoogte van ons wettelijk minimumloon zit Nederland in de top drie van Europa.

Bestaanszekerheid

De voorgenomen extra verhoging vloeit voort uit de Algemene Financiële Beschouwingen van oktober, waar het veelvuldig ging over koopkracht, bestaanszekerheid en armoedebestrijding. Kennelijk het beste dat politici dan als antwoord kunnen bedenken, is verdere verhoging van het wettelijk minimumloon (WML).

Waar zij kennelijk niet over nadenken, is wat dat de werkgever kost en de werknemer oplevert. Daar zit nogal een verschil tussen, en dat vloeit voor het grootste deel rechtstreeks de staatskas in. De totale werkgeverslasten voor het minimumloon (inclusief de voorgenomen extra verhoging met 1,2 procent) stijgen in ruim een jaar met 6.132 euro; de werknemer houdt daar 3.680 euro van over. En de rest? Dat zijn allemaal extra lasten die ondernemers wel betalen maar waarvan werknemers dus niets terug zien.

Winstgevendheid mkb onder druk

Niemand kennelijk ook die zich afvraagt of ondernemers die kostenstijgingen nog wel kunnen betalen. Neem de horeca, de kapper, de bakker, slager en andere winkeliers als voorbeeld. Die hebben de afgelopen twee jaar ál hun kosten fors zien stijgen en hebben vaak nog te kampen met coronaschulden. Bij velen staat de winstgevendheid onder druk, want de kosten doorberekenen kan vaak niet.

Dit soort wettelijk afgedwongen loonstijgingen zorgen bovendien voor een opwaartse druk op het hele loongebouw. Het is voor ondernemers in mijn achterban echt te veel en te snel. Over hún koopkracht hoor ik niemand, terwijl die bij velen ook onder druk staat.

Verlaag belasting- en premiedruk

Wanneer je als politiek serieus iets aan de koopkracht van mensen op minimumloonniveau wilt doen, ook voor de langere termijn, dan verlaag je voor hen de belasting- en premiedruk. Dan houden ze netto meer in de portemonnee over, hoeven de lasten voor ondernemers niet nóg verder omhoog en wordt (meer) werken ook nog eens aantrekkelijker.

En ja, belastingverlaging kost de overheid geld, maar dat geldt ook voor het steeds verder verhogen van het WML. Tuurlijk komt er meer de staatskas binnen aan hogere loonheffingen en werkgeverslasten, maar er gaan ook miljarden uit, want de uitkeringen stijgen immers met het minimumloon mee. En daar betalen ondernemers indirect ook weer aan mee.

Verlies banen

Overigens leidt een steeds hoger minimumloon ook nog eens tot een verlies van banen aan de basis van de arbeidsmarkt, voor de mensen voor wie werk vaak juist zo belangrijk is. Op termijn gaat het om 40.000 banen. Dat zeg ik niet, maar staat letterlijk in de evaluatie van de WML-verhogingen van 2023 en 2024 van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Jacco Vonhof is voorzitter van MKB-Nederland.

Bron: De Ondernemer

Lees meer:

CNV schort acties vroegpensioen op, FNV vraagt leden

CNV schort acties vroegpensioen op, FNV vraagt leden

Vakbond CNV heeft vrijdag aangekondigd de geplande acties rond de vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen op te schorten. Eenzelfde besluit hangt ook in de lucht bij FNV. Die bond is daarover vrijdagavond in gesprek gegaan met de zogeheten stakingsraad, waarin afgevaardigde stakingsleiders zitten. Zij beslissen of "het overleg voldoende vertrouwen biedt om nieuwe stakingen op te schorten tot 1 december", liet een woordvoerder weten.

Minister: eerste gesprek gevoerd met bonden over vroegpensioen

Minister: eerste gesprek gevoerd met bonden over vroegpensioen

Minister Eddy van Hijum heeft een eerste gesprek gevoerd met de vakbonden over een vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen, bevestigt de bewindsman. Ruim een week geleden kondigde Van Hijum aan dat hij weer om tafel zou gaan met vakbonden en werkgevers, maar vakbond FNV reageerde daarop eerst een verkennend gesprek te willen voeren.

Nederlanders krijgen recht om foutje te maken bij aanvraag sociale regelingen

Nederlanders krijgen recht om foutje te maken bij aanvraag sociale...

Mensen moeten een klein foutje kunnen maken bij het aanvragen van sociale regelingen. Dat vindt minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Nu zijn de regels te streng, waardoor mensen soms hard gestraft worden vanwege een vergissing.

FNV houdt slag om de arm over gesprekken vroegpensioen

FNV houdt slag om de arm over gesprekken vroegpensioen

FNV houdt een slag om de arm over de aanstaande gesprekken met het ministerie van Sociale Zaken over een vroegpensioen voor mensen met zwaar werk. Minister Eddy van Hijum zei met de bonden om tafel te gaan om formeel te onderhandelen over een nieuwe regeling. Maar FNV herhaalt dat er eerst verkennende gesprekken nodig zijn om te bepalen of "voorstellen serieus worden behandeld" door het ministerie. In de tussentijd worden acties die in oktober gepland stonden niet opgeschort.