Op de vakbeurs stappen deelnemers en bezoekers de nabije toekomst van de schoonmaakbranche in, waarin data een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de efficiëntie van schoonmaakbedrijven. Met behulp van deze kennis moet het mogelijk worden om bijvoorbeeld gerichter schoon te maken op kantoren of in te schatten waar vervuiling het snelst ontstaat. Zo biedt technologie een oplossing voor een nijpend personeelsgebrek draagt het bij aan de verduurzaming van de branche.
Robot als collega
Robotica is allerminst een bedreiging voor de circa 200.000 schoonmaakprofessionals die in Nederland werken in de sector. Robert Stelling, directeur Interclean: “Integendeel, de inzet van robots of co-bots vormt steeds meer een aanvulling op het werk van schoonmakers. Daardoor kunnen ze efficiënter werken en hun takenpakket wijzigt. De tijd die vrijkomt door de inzet van robots kan gebruikt worden om gericht aan de slag te gaan met andere klussen. Ook stelt het schoonmakers in staat meer hospitalitytaken op zich te kunnen nemen. De rol van de schoonmaker verandert daarmee. Het gaat van een onzichtbaar beroep naar een meer zichtbare rol. De co-bot wordt zo een collega voor de schoonmaker.”
Nieuwe technologie noodzakelijk
Volgens Stelling is de implementatie van nieuwe technologieën, zoals robots en kunstmatige intelligentie, ook noodzakelijk om in de toekomst alle bedrijfspanden en ziekenhuizen schoon te houden. “De schoonmaakbranche kampt al jaren met een tekort aan personeel. Terwijl aan de andere kant de coronapandemie de urgentie van goede hygiëne aan het licht gebracht heeft. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan worden voorspeld wanneer een ruimte moet worden schoongemaakt of wanneer de zeepdispenser bijgevuld moet worden. Dat maakt het werk van schoonmakers efficiënter. We gaan van reactief naar proactief schoonmaken.”
Belang hygiëne in ziekenhuizen
Tijdens Interclean Amsterdam vindt op donderdag 16 mei voor de derde keer het Healthcare Cleaning Forum plaats. Dit eendaagse internationale congres is specifiek gericht op reiniging en hygiëne in ziekenhuizen en instellingen voor langdurige zorg. Hoogleraar infectiepreventie en voormalig OMT-lid Andreas Voss opent de dag. “Mede als gevolg van de coronacrisis is het bewustzijn over de rol die schoonmaak, hygiëne en desinfectie spelen bij het voorkomen van infecties in zorginstellingen gegroeid”, zegt Stelling. “Er wordt anders gekeken naar uitgaven op dit vlak. Het is een samenspel tussen de infectie preventie deskundigen, de gespecialiseerde schoonmaker en de industrie. Een investering in robotica of een goed datasysteem kan op lange termijn miljoenen besparen. En leed en complicaties door infecties voorkomen. Maar ook het trainen van personeel en het volgen van procedures spelen een belangrijke rol. Daar zijn ook steeds meer ziekenhuizen en zorginstellingen van doordrongen.”
Op Interclean wordt ook volop gedemonstreerd hoe je met behulp van technologie op de beste manier een ziekenhuiskamer kunt schoonmaken tijdens de Healthcare Cleaning Demo. Verder zijn er in RAI Amsterdam in de robotarena demonstraties van robots die zelfstandig verschillende typen vloeren schoonmaken. En glazenwassers demonstreren op de glasgevel van de Europahal hoe je efficiënt en veilig ramen kunt lappen.
Nederlandse vrijdag
Op vrijdag 17 mei is er een speciaal programma voor de Nederlandse bezoekers van Interclean. Marco Meetz, Hoofd Facilitair bij a.s.r., vertelt over een nieuw hygiëneconcept, NHL Stenden Hogeschool organiseert een sessie over de verduurzaming van de schoonmaak bij de onderwijsinstelling en voormalig topscheidsrechter en supermarktondernemer Björn Kuipers sluit de dag af met een presentatie over de link tussen ondernemen en topsport. Een volledig overzicht van het vierdaagse programma van Interclean Amsterdam 2024 vind je op de website van het event.