Enschede wil 1000 euro boete voor op straat gooien afval

Enschede wil 1000 euro boete voor op straat gooien afval

Wie in Enschede afval op straat gooit, kan dat in de toekomst weleens heel duur komen te staan. Een meerderheid in de gemeenteraad stemde onlangs voor een wetsvoorstel van de VVD om het zwerfafval in de stad aan te pakken.

Dat betekent niet dat je vanaf morgen 1000 euro moet betalen als je afval op straat weggooit. Voordat de hogere boetes ingevoerd kunnen worden, moeten de plannen goedgekeurd worden door de landelijke politiek. In Nederland zijn de boetes namelijk landelijk vastgesteld en voor het op straat gooien van afval kunnen gemeenten een maximale boete van 160 euro opleggen.

Inspiratie is Singapore

Het plan komt uit de koker van VVD-raadslid Malkis Jajan. Op vakantie in Singapore verbaasde hij zich over hie schoon de stad is en dat leek hem ook een goed idee voor Nederland. Daar hebben hoge straffen duidelijk succes, dus vandaar de maatregel om hier de boetes fors te verhogen. Hij wil beginnen met een pilot. Mensen die de boete niet kunnen betalen, moeten volgens Jajan een taakstraf krijgen.

Geen prioriteit

Als er hogere boetes komen, moet er ook beter gehandhaafd worden. Dat stellen de partijen die voor het voorstel stemden. Nu handhaven boa's namelijk amper. Vorig jaar deelden ze twaalf boetes uit vanwege zwerfafval. Dat komt volgens Jajan niet zozeer aan de boa's zelf, maar omdat zwerfafval voor de gemeente geen prioriteit heeft. Boa's zijn nu vooral druk met het uitschrijven van parkeerboetes.

Bron: NOS

Lees meer:

Collega's nemen kliekjes mee naar werk om milieu te helpen

Collega's nemen kliekjes mee naar werk om milieu te helpen

Er wordt jaarlijks per persoon meer dan 33 kilo aan goed eten weggegooid. Om dit probleem onder de aandacht te brengen lanceren Hago Zorg en Vebego Cleaning Services in de Verspillingsvrije Week (van 9 tot en met 15 september) een initiatief met als thema 'Smakelijk delen. Samen tegen voedselverspilling'. Alle 12.500 medewerkers van deze organisaties ontvangen een setje van vier bakjes om hun restjes eten in te bewaren.

Kärchers nieuwe servicecenter helpt met verkleinen afvalberg

Kärchers nieuwe servicecenter helpt met verkleinen afvalberg

Om te kunnen blijven beantwoorden aan de toenemende wensen en eisen van de markt, heeft Kärcher eind vorig jaar een nieuw Europees servicecenter geopend. Het gloednieuwe complex in Ahorn blinkt uit in duurzaamheid en zet volop in op het verkleinen van de afvalberg. De realisatie van het servicecenter nam drie jaar in beslag, goed voor een investering van 26 miljoen euro.

CSU feliciteert winnaars Duurzame Dinsdag

CSU feliciteert winnaars Duurzame Dinsdag

Afgelopen dinsdag, de eerste dinsdag van september, was het Duurzame Dinsdag. CSU Cleaning Services, Tzorg en Zizo reikten als partner een van de duurzaamheidsprijzen van 10.000 euro uit aan een van de 225 initiatieven die het afgelopen jaar zijn ingediend.

SBTi valideert duurzaamheidsdoelstellingen Essity 

SBTi valideert duurzaamheidsdoelstellingen Essity

Hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity zet een nieuwe stap richting een duurzame toekomst: de doelstellingen om tegen 2050 de uitstoot van broeikasgassen tot nul te reduceren, zijn officieel gevalideerd door het Science Based Targets initiative (SBTi).