Enschede wil 1000 euro boete voor op straat gooien afval

Enschede wil 1000 euro boete voor op straat gooien afval

Wie in Enschede afval op straat gooit, kan dat in de toekomst weleens heel duur komen te staan. Een meerderheid in de gemeenteraad stemde onlangs voor een wetsvoorstel van de VVD om het zwerfafval in de stad aan te pakken.

Dat betekent niet dat je vanaf morgen 1000 euro moet betalen als je afval op straat weggooit. Voordat de hogere boetes ingevoerd kunnen worden, moeten de plannen goedgekeurd worden door de landelijke politiek. In Nederland zijn de boetes namelijk landelijk vastgesteld en voor het op straat gooien van afval kunnen gemeenten een maximale boete van 160 euro opleggen.

Inspiratie is Singapore

Het plan komt uit de koker van VVD-raadslid Malkis Jajan. Op vakantie in Singapore verbaasde hij zich over hie schoon de stad is en dat leek hem ook een goed idee voor Nederland. Daar hebben hoge straffen duidelijk succes, dus vandaar de maatregel om hier de boetes fors te verhogen. Hij wil beginnen met een pilot. Mensen die de boete niet kunnen betalen, moeten volgens Jajan een taakstraf krijgen.

Geen prioriteit

Als er hogere boetes komen, moet er ook beter gehandhaafd worden. Dat stellen de partijen die voor het voorstel stemden. Nu handhaven boa's namelijk amper. Vorig jaar deelden ze twaalf boetes uit vanwege zwerfafval. Dat komt volgens Jajan niet zozeer aan de boa's zelf, maar omdat zwerfafval voor de gemeente geen prioriteit heeft. Boa's zijn nu vooral druk met het uitschrijven van parkeerboetes.

Bron: NOS

Lees meer:

Perfecte combinatie: afval prikken en mensen ontmoeten

Perfecte combinatie: afval prikken en mensen ontmoeten

Stefan Duikersloot (27) kent de straten van Amsterdam op zijn duimpje. En dat komt niet zomaar: hij is er regelmatig te vinden met zijn prikstok. Hij was op zoek naar een manier om de wereld groener te maken, iets waar iedereen achter kan staan en waarmee hij ook nog eens in contact zou staan met mensen. In afval prikken kwamen die elementen voor hem perfect samen.

ICS Groep reduceert CO2-uitstoot in 2024 flink

ICS Groep reduceert CO2-uitstoot in 2024 flink

Net als veel bedrijven in de schoonmaakbranche, zet ICS Groep zet zich al jaren in om duurzamer te ondernemen. Dat doen ze onder andere door de CO2-uitstoot te verminderen. Het afgelopen half jaar hebben ze de gestelde doelen voor 2024 al ruimschoots behaald.

Ondernemers vol onbegrip over uitstel zero-emissiezones

Ondernemers vol onbegrip over uitstel zero-emissiezones

"De politiek van zijn slechtste kant" en "dit klopt gewoon niet". Ondernemersverenigingen begrijpen niets van het voornemen van de Tweede Kamer om het per 1 januari stap voor stap weren van fossiele bestelauto's en vrachtwagens uit sommige binnensteden uit te stellen. Een Kamermeerderheid is voor een motie van regeringspartijen VVD, PVV en BBB, ondanks een oproep van onder meer brancheverenigingen Techniek Nederland en evofenedex om het plan gewoon door te laten gaan.

Beljaarts: CO2-registratieplicht moet simpeler

Beljaarts: CO2-registratieplicht moet simpeler

Minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) komt nog eind dit jaar met plannen om de regeldruk voor ondernemers te verminderen. Zo wil hij de CO2-registratieplicht versimpelen, tornen aan de verplichte jaarlijkse controle van elektrische apparaten en plaatst hij vraagtekens bij de risico-inventarisatie die werkgevers moeten maken van de werkplaats. Dat zegt Beljaarts in een interview met De Telegraaf.