Asito verduurzaamt verder met afvalzakken

Asito verduurzaamt verder met afvalzakken

Volledig circulair werken in 2030. Dat is de ambitie van schoonmaakbedrijf Asito. De organisatie is daarom dagelijks bezig met het verduurzamen van de schoonmaakdienstverlening. Zij zetten stappen binnen de grondstofstroom plastic met het duurzamer gebruiken van afvalzakken.

Jaarlijks brengt Asito hun CO2-uitstoot in kaart. De organisatie berekent onder andere de uitstoot van hun middelen en materialen in de twee categorieën plastics en textiel. Het blijkt dat vanuit de grondstofstroom plastic de afvalzakken de grootste vervuiler zijn. Van de in totaal 1.402 ton CO2-uitstoot aan plasticverbruik, zorgen afvalzakken voor 1.216 ton CO2-uitstoot. Voor Asito een uitstekende reden om hierop te gaan focussen.  

Terugdringen CO2-uitstoot 

“We gebruiken ruim achttien miljoen afvalzakken op jaarbasis. In de hoge omloopsnelheid van die afvalzakken – zo’n 70.000 zakken per dag – zit de hoge uitstoot. Door in te zetten op minder verbruik én door te kiezen voor zakken van deels gerecycled materiaal, willen we de hoge CO2-uitstoot terugdringen” zegt José Albring, innovatiemanager duurzaamheid bij Asito.  

Workshop Goeddoen  

Albring stelt dat de grootste impact kan worden gemaakt door minder te verbruiken. Hiervoor hebben ze hun schoonmaakcollega’s én opdrachtgevers nodig. Asito organiseert daarom de workshop Goeddoen. In deze workshop maken ze hun schoonmaakcollega’s bewust van het verbruik van materialen. Zo stellen ze bijvoorbeeld de vraag ‘Is het echt nodig om elke dag de zak te vervangen?’. Een nieuwe afvalzak is namelijk niet altijd nodig. Als de bezetting op kantoor de volgende dag laag is, hoeft de afvalzak niet gelijk vervangen te worden. Asito overlegt met de klant wanneer er nieuwe afvalzakken geplaatst kunnen worden. “Bij een van onze klanten maakten we op de achterkant van een bierviltje al een snelle berekening van de besparing. Wat bleek: deze klant kon 0,5 tot 0,7 ton CO2 besparen op jaarbasis”, aldus Albring.   

Recyclebaar materiaal  

Asito wil hun afvalzakken van virgin-materiaal vervangen door zakken van (deels) gerecycled materiaal. Momenteel kunnen ze de afvalzakken die nu gebruikt worden al omzetten naar varianten met 80 tot 100 procent gerecycled materiaal. In 2023 was 20 procent van de afvalzakken van gerecycled materiaal. Daar werd 114 ton CO2-uitstoot per jaar mee bespaard. Asito verwacht aan het einde van dit jaar dat driekwart van de afvalzakken vervangen zijn voor afvalzakken van recyclebaar materiaal.  

Bewustwording  

Albring benadrukt dat besparing niet alleen zit in concrete oplossingen, maar ook in bewustwording. “In kantoren zie je nog regelmatig een prullenbak naast elk bureau. Die bakken kunnen vervangen worden door één centrale plek voor afval, waar het afval ook gescheiden kan worden. Dat levert niet alleen opgeruimde ruimtes op, maar maakt het ook mogelijk om waardevolle materialen te recyclen, minder afvalzakken te gebruiken én minder restafval naar de verbrandingsoven te leiden.” 

Samen 

Asito denkt verder en blijft zoeken naar verduurzamingsinitiatieven en -concepten in de markt. Volgens de organisatie is ‘samen’ dan ook het sleutelwoord. “Samen met onze klant, medewerkers en de keten maken we meer impact”, aldus Albring. Daarnaast is Asito bezig met de ontwikkeling van circulaire kleding en duurzame initiatieven op het gebied van schoonmaaktextiel zoals doeken en moppen.  

Lees ook:

Tork vergroot transparantie wat betreft eigen duurzaamheid met nieuw initiatief

Tork vergroot transparantie wat betreft eigen duurzaamheid met nieuw...

Tork heeft een nieuw initiatief aangekondigd om de transparantie aangaande duurzaamheid voor bedrijven in Europa te verbeteren. Het programma heet Tork Focus4 Sustainability en biedt een uitgebreide samenvatting van de belangrijkste duurzaamheidsvoordelen van geselecteerde Tork-systemen.

Twentse bedrijven en Asito bundelen krachten voor duurzame bedrijfskleding

Twentse bedrijven en Asito bundelen krachten voor duurzame...

In 2030 wil Asito volledig circulair werken. Daarom zijn ze bezig met het zetten van de nodige stappen om de schoonmaakdienstverlening steeds een stukje duurzamer te maken. Ook de bedrijfskleding is daar onderdeel van. Daarom sloegen ze de handen ineen met Twentse ondernemers.

Bedrijven helpen consument met vinden inleverpunten statiegeld

Bedrijven helpen consument met vinden inleverpunten statiegeld

Het bedrijfsleven maakt het voor consumenten makkelijker om inleverpunten voor statiegeldflesjes en -blikjes bij hen in de buurt te vinden. Daarvoor is op de website van Statiegeld Nederland een locatiewijzer opgetuigd. Dat is een kaartje waarop je snel kunt zien waar je moet zijn. Met de stap voorkomen producenten en importeurs van bijvoorbeeld frisdranken dat ze miljoenen euro's aan dwangsommen moeten betalen.

Paardekooper introduceert slim plastic recyclingsproces Recylution

Paardekooper introduceert slim plastic recyclingsproces Recylution

Het inzamelen van plastic afval voelt voor bedrijven soms als een verplichting en brengt bovendien vaak kosten met zich mee. Paardekooper laat zien dat dit ook anders kan met Recylution, een slim recyclingproces voor plastic.