Werkenden voor zzp-platform Temper geen uitzendkrachten

Werkenden voor zzp-platform Temper geen uitzendkrachten

Mensen die werkzaam zijn voor het platform Temper zijn geen uitzendkrachten, maar zzp'ers. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Daarmee verliezen de vakbonden FNV en CNV een rechtszaak die ze zelf hadden aangespannen. De bonden vinden dat de werkkrachten schijnzelfstandig aan het werk zijn.

Via Temper kun je klussen aannemen in bijvoorbeeld de horeca, retail of logistiek. Ze zouden daarom eigenlijk onder de cao moeten vallen voor uitzendkrachten, vinden de vakbonden. Maar daar gaat de rechter niet in mee. Volgens de rechtbank is er geen sprake van 'formeel werkgeversgezag' vanuit Temper en betaalt het platform de vaak jonge mensen niet zelf, maar de opdrachtgevers. Ook is er geen verplichting om het werk zelf uit te voeren, je kunt een klus aannemen via het platform en die door iemand anders laten uitvoeren zonder toestemming van Temper.

Onbegrijpelijk

De vakbonden reageren teleurgesteld. "Een onbegrijpelijke uitspraak, die in strijd is met andere jurisprudentie van de afgelopen jaren in andere platformzaken. We kunnen niet anders dan in hoger beroep gaan", aldus FNV en CNV.

Temper laat op de eigen website weten blij te zijn met de uitspraak. In een bericht laat CEO Maarten Zoomers weten: "Anders dan traditionele vormen van 'flex', die eigenlijk alleen flexibel zijn voor werkgevers, biedt ons model echte autonomie en flexibiliteit aan werkenden. Wij zijn daarom verheugd met het oordeel van de rechtbank, dat bevestigt dat dit model bestaansrecht heeft."

Bron: NOS

Lees meer:

Bestuur SIEV. Vlnr: vice-voorzitter Laetitia Simonis, voorzitter Paul Fok, penningmeester Antoine Verhoef, bestuurslid communicatie Rolien van Groeningen en algemeen bestuurslid Frank Verberne.

Ook SIEV roept FNV en CNV op staking schoonmaak in te trekken

Vakbonden FNV en CNV doen een oproep om op 9 september te gaan staken. Eerder kwam Schoonmaken Nederland al met de oproep om de staking in te trekken. Ook branchevereniging SIEV roept op om het gesprek over eerder stoppen met werken voort te zetten, in plaats van te gaan staken.

Schoonmakend Nederland vindt aangekondigde staking prematuur

Schoonmakend Nederland vindt aangekondigde staking prematuur

FNV Schoonmaak en CNV Vakmensen hebben opgeroepen tot een landelijke staking in de schoonmaaksector op 9 september. Het doel is de verlenging van de vroegpensioenregeling (RVU), een verhoging van het bedrag dat maximaal boetevrij aan een werknemer mag worden betaald en het opzetten van een gevalideerde regeling hoe zwaar werk wordt bepaald.

FNV en CNV roepen schoonmakers op: ga staken op 9 september

FNV en CNV roepen schoonmakers op: ga staken op 9 september

"Op maandag 9 september gaan alle schoonmakers van Nederland staken! Want het wordt hoog tijd dat de regering ervoor zorgt dat schoonmakers eerder kunnen stoppen met werken", zo roept vakbond FNV op. En ook CNV sluit zich aan bij deze actie: "Vind je het belangrijk dat schoonmakers eerder kunnen stoppen met werken? Kom dan op 9 september naar Schiphol. We voeren daar met elkaar actie voor een betere én blijvende regeling voor zwaar werk."

Tweede baan verbieden mag alleen met goede reden

Tweede baan verbieden mag alleen met goede reden

Je mag je werknemers niet zomaar verbieden een bijbaan te nemen. Daar moet je een goede reden voor hebben. Die reden hoef je niet vooraf te hebben vastgelegd, maar kun je ook op een later moment geven.