Welke schoonmaakklussen pak je aan in de zomer? 6 tips

Welke schoonmaakklussen pak je aan in de zomer? 6 tips

Veel mensen kennen wel de grote voorjaarsschoonmaak en misschien denk je in je zomervakantie niet direct aan het soppen van het huis. Maar volgens Marja Middeldorp is dit juist de tijd voor een aantal klusjes die vaak blijven liggen. In het AD geeft ze zes tips.

1. Vloerkleed schoonmaken

De meeste mensen zullen wel met enige regelmaat hun vloerkleed onderwerpen aan de stofzuiger. Maar daarmee krijg je hem toch een stuk minder goed schoon dan met een ouderwetse mattenklopper. Zuig dus je vloerkleed en ga er dan mee naar buiten op een mooie dag. En kloppen maar. Heeft je kleed meer aangetrokken dan alleen stof? Dan kun je ook nog een kledenreiniger gebruiken. Haren krijg je goed uit je kleed met een rubberen handschoen.

2. Gordijnen en vitrage wassen

Het is altijd even gedoe om de gordijnen van de rails te halen en vervolgens weer op te hangen, maar schone gordijnen maken wel een groot verschil. Je brengt direct een boel frisheid je huis in. En zomers wassen heeft het voordeel dat ze weer snel droog zijn. Kies een wasprogramma dat kort centrifugeert, zodat je gordijnen goed vochtig uit de machine komen. Vervolgens hang je ze weer op en schuif je ze open, zodat ze mooi plooien. Zo drogen ze mooi kreukloos op.

3. Oven schoonmaken

Niet het klusje waar de meeste mensen veel zin in hebben en ook niet per se een zomerklusje. Maar het schoonhouden van je oven is natuurlijk wel belangrijk. Schouders eronder dus, al met al is het ook weer zo gedaan. Je kunt de oven zelf hierbij het meeste werk laten doen. Volgens Middendorp werkt een schaal met kokend water in het midden van de oven en een schaal met ammonia daaronder het best. Na een halfuurtje op 180 graden is al het vuil zacht geworden en kun je het gemakkelijk verwijderen.

4. Zonnescherm schoonmaken

Wanneer je weer voor de eerste zonnestralen je markies of zonnescherm uitrolt, kan het gebeuren dat je een stofwolk op je hoofd krijgt. Goede reminder om hem mee te nemen in je zomerschoonmaak. Gelukkig kun je de regen het meeste werk laten doen. Rol ze dus ook eens uit wanneer de wolken zich bijeen pakken. Zeker aan het eind van de zomer handig om te doen. Zitten er hardnekkige vlekken op je markiezen, bijvoorbeeld vogelpoep? Dan kan een schoonmaakmiddel met enzymen, zoals voorwasmiddel of vlekverwijderaar goed helpen. Spray hem vlak voor een regenbui op het zonnescherm. Zorg er natuurlijk wel voor dat het een biologische veilig middel is.

5. Matras schoonmaken

Nna maanden van blootstelling aan zweet, huidschilfers en bacteriën, is het geen luxe om je matras eens op te frissen. Trek hem dus op een zonnige dag naar buiten om hem, net als je vloerkleed, te bewerken met de mattenklopper. Laat hem daarna nog een aantal uren luchten. Wil je geurtjes verwijderen? Dan kun je wat soda over je matras strooien en inwrijven met je handen. Na een paar uur stofzuig je de soda weer op voor een fris matras.

6. Barbecue schoonmaken

Last but not least: de barbecue. Deze zul je na elke goede grilbeurt een goede schoonmaakbeurt moeten geven. Zeker het rooster, dat vaak onder het aangekoekte vuil zit. Leg hem in een teil met water en strooi een niet zuinige hoeveelheid soda bij. Zo komt het vuil los en haal je het er gemakkelijk af. Als je geen zin hebt in elke keer een grondige peotsbeurt, is het natuurlijk het gemakkelijkst als je na direct na het grillen even een doekje over het rooster haalt, wanneer het vet nog niet is aangekoekt.

Bron: AD

Lees meer: