Hoge Raad: 'opstarttijd' van tien minuten is betaalde werktijd

Hoge Raad: 'opstarttijd' van tien minuten is betaalde werktijd

De tien minuten die een callcentermedewerker voor zijn werktijd aanwezig moest zijn, moet worden gezien als betaalde werktijd. Zo luidt het oordeel van de Hoge Raad. Daarmee blijft een eerdere uitspraak van het gerechtshof Den Haag met een gelijke strekking in stand.

Centraal in de zaak stond een werknemer die zijn werkgever Teleperformance had aangeklaagd. Dit callcenterbedrijf schreef medewerkers voor dat zij tien minuten voor aanvang van de dienst bij hun computer moesten zitten. Zo konden ze op tijd ingelogd zijn om precies op tijd te beginnen met werken. Volgens de medewerker moest deze 'opstarttijd' worden gezien als werktijd en dus ook betaald worden.

Achterstalling loon betalen

Zowel de rechter als het gerechtshof stelde de werknemer eerder in het gelijk. Daardoor moest Teleperformance hem honderden euro's aan achterstallig loon betalen. Die compensatie heeft betrekking op de periode van september 2016 tot mei 2021. De Hoge Raad heeft met de uitspraak het advies gevolgd van de advocaat-generaal, een belangrijke adviseur van de hoogste Nederlandse rechter. De adviezen worden vaak overgenomen, maar dat hoeft niet.

Gevolgen voor andere sectoren

Vakbond FNV, die de medewerker juridisch bijstond, vindt het oordeel van de Hoge Raad een "overwinning in onze strijd voor een eerlijke beloning". Ook kan de uitspraak grote gevolgen hebben voor andere werkgevers en werknemers, denkt FNV-bestuurder Elly Heemskerk. "Wat voor deze ene werknemer geldt, geldt mogelijk ook voor duizenden andere callcentermedewerkers en wellicht zelfs voor nog veel meer mensen in Nederland die van de baas werkgerelateerde handelingen moeten doen in de eigen tijd. Deze uitspraak is daarom van groot belang."

Lees meer:

FNV verrast door bespreekbaarheid vroegpensioen zware beroepen

FNV verrast door bespreekbaarheid vroegpensioen zware beroepen

FNV is "aangenaam verrast" dat minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) heeft aangegeven dat de eisen van de vakbond aan een nieuwe vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen bespreekbaar zijn. Tijdens een debat over de kwestie met de Tweede Kamer gaf Van Hijum aan in de brief van FNV "geen showstoppers" te hebben gelezen.

Reactie Schoonmakend Nederland op Prinsjesdag: veilig, schoon, bereikbaar, slim en vitaal Nederland

Reactie Schoonmakend Nederland op Prinsjesdag: veilig, schoon, bereikbaar, slim en vitaal Nederland

"Het kabinet ziet het belang van ondernemerschap en dat we als land het geld eerst moeten verdienen voordat we het kunnen uitgeven", blikt Tamara van Ark, voorzitter Schoonmakend Nederland, terug op de gepresenteerde kabinetsplannen. "Hiervoor draait het kabinet maatregelen met een negatieve impact op het ondernemersklimaat deels of helemaal terug en gaan ze daadwerkelijk snijden in de regelbrij. En nu actie."

Ondernemersorganisaties zien plussen en minnen in miljoenennota

Ondernemersorganisaties zien plussen en minnen in miljoenennota

De miljoenennota komt op een aantal punten tegemoet aan de zorgen in het bedrijfsleven, constateren VNO-NCW en MKB-Nederland. Toch zijn er volgens de ondernemersorganisaties ook een aantal minpunten, zoals de bezuinigingen op kennis, innovatie en onderwijs. Die zien de organisaties als "een ondermijning van ons toekomstig verdienvermogen".

Bonden: "Nog altijd geen zicht op akkoord over permanente en verbeterde zwaarwerk-regeling"

Bonden: "Nog altijd geen zicht op akkoord over permanente en verbeterde zwaarwerk-regeling"

Vanaf zaterdagnacht zijn de vakbonden een reeks stakingen voor een betere en permanente regeling om eerder te kunnen stoppen met zwaar werk gestart. Dankzij de regeling kunnen mensen met zwaar werk nu nog eerder met pensioen. De regeling loopt binnenkort af en is aan verbetering toe, zodat mensen met zwaar werk ook écht van de regeling gebruik kunnen maken. FNV, CNV en VCP zijn nog niet overtuigd door de geluiden die de politiek tot nu toe heeft laten horen rondom de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU) zoals het zwaarwerk-pensioen officieel heet.