De toiletbril bevat de meeste bacteriën
Dit is al jaren een wijdverbreid misverstand. Onderzocht is dat in de praktijk juist bij de deurklink, de kraan en het lichtknopje de bacteriën welig tieren. Als we er over nadenken ook niet onlogisch. Dat zijn immers de plekken die we veel gebruiken, maar minder vaak schoonmaken. Belangrijk dus om deze niet over te slaan bij uw schoonmaakronde.
Sommige bruine plekken zijn niet weg te krijgen
Veel mensen klagen over bruine plekken onderin de pot die niet verdwijnen. Hardnekkige bruine randen wijzen meestal op kalkaanslag. Het doorgaans ruw oppervlak houdt vuil vast, waardoor er een bruine kleur ontstaat. Met enkel zeep of allesreiniger lost u dit probleem niet op. Gebruik een ontkalker en chloor om dit op te lossen.
De toiletborstel maakt niet alles schoon
Dit kan goed kloppen, maar de toiletborstel is ook niet bedoeld voor de grondige schoonmaak. Deze dient voornamelijk om acute remsporen weg te borstelen. Een toilet grondig schoonmaken doe je met een goed sponsje, doekjes en eventueel een wat stevigere borstel.
Onze toiletborstels zijn snel aan vervanging toe
Als een wc-borstel er vies uit begint te zien, zijn we geneigd deze direct te vervangen. Schoonmaken van de borstel is niet alleen goedkoper maar ook duurzamer. Laat de wc-borstel een nacht lang in de pot of in een emmer staan met bleekwater of chlooroplossing. Ook door anti-kalk te spuiten op de borstelharen gaat de toiletborstel er weer mooi wit uitzien.
Hoe lekkerder de geur, hoe schoner je toilet
Hoewel we diep van binnen weten dat dit onzin is, voelt het toch zo. Een frisse heerlijke geur geeft een goed en opgeruimd gevoel. Er is ook niets mis mee om een allesreiniger te gebruiken met een frisse geur. Er zijn immers tal van mogelijkheden, van bloemengeur tot citrus en eucalyptus. Zowel werknemers als klanten voelen zich er lekker bij. Gaat u toch meer voor goedkoop, dan bent u met niet geparfumeerde groene zeep even goed geholpen.
Milieuvriendelijk schoonmaken is onmogelijk
Milieuvriendelijk en ‘groen’ poetsen is wel degelijk mogelijk. Zoek naar producten met een Ecolabel. Sowieso is de Europese regelgeving in de afgelopen jaren aangescherpt als het gaat om de waardes die schoonmaakmiddelen mogen bevatten. De Europese Detergentenverordening schrijft voor dat de zogenaamde oppervlakteactieve stof biologisch afbreekbaar moet zijn. Deze eis is van kracht in alle landen aangesloten bij de EU.
Reinigingsmiddelen worden getest op dieren
Gelukkig is dit grote onzin. Wel gebeurt dit bij voeding, medicijnen en bepaalde cosmetica. Voor reinigingsmiddelen gebruiken fabrikanten een wettelijk voorgeschreven rekenmethode waarmee de gevaren van een product beheerst worden. Daarmee brengt de fabrikant de ‘gevaareigenschappen’ van de stoffen in het reinigingsmiddel in beeld. Deze worden vermeld op de etiketten en de juistheid wordt gescreend door de controlerende instanties.
Lees ook:
Hygiëne op kantoor: Wat zijn de grootste risicozones?
Handen wassen: Wat is schoon?
Nationaal Toiletonderzoek: 1 op 4 kans op schoon toilet (long read)
Goede handhygiëne belangrijker dan schone wc-bril