Inspectie SZW: aandacht voor laaggeletterdheid, hotelschoonmaak en wasstelen

Inspectie SZW: aandacht voor laaggeletterdheid, hotelschoonmaak en wasstelen

In het nieuwe jaarplan van Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid beschrijft de inspectie het beleid voor 2021. Daarbij is ook aandacht voor het handhaven van de corona-maatregelen. Volg Service Management op LinkedIn:

De Inspectie organiseert haar activiteiten in programma’s die zich richten op het tegengaan van de belangrijkste risico’s voor gezond, veilig en eerlijk werken en voor bestaanszekerheid in Nederland. Een aantal programma’s richt zich op grote sector overstijgende risico’s, andere programma’s hebben een risicovolle sector als uitgangspunt. Daaronder valt ook de schoonmaakbranche.

>> Lees ook: Jaarverslag Inspectie SZW ‘Hoge werkdruk schoonmakers en soms arbeidsuitbuiting’

Laaggeletterdheid is bijzonder risico

In het programma voor de schoonmaakbranche schrijft Inspectie SZW dat de branche is uitgegroeid tot één van de grootste werkgevers in Nederland. Zij noemt laaggeletterdheid onder het schoonmaakpersoneel een bijzonder risico. “Veel van deze werknemers zijn onvoldoende in staat hun arbeidscontract te lezen of te begrijpen. Doel van de Inspectie is dat schoonmakers krijgen waar zij recht op hebben en werken onder veilige omstandigheden.”

Daarnaast willen ze dat opdrachtgevers aanbestedingen gunnen op basis van verantwoord marktgedrag, met name in de hotelschoonmaak. Dit doen zij door druk uit te oefenen naar aanleiding van meldingen. “Meldingen zijn belangrijk bij de aanpak van complexe en samengestelde fraude door notoire ‘niet-willers’ en calculerende overtreders.”

>> Lees ook: Hygiëne hotelkamers niet op orde: ‘teken de schoonmaakcode’

Langdurig gebruik telescopische wasstelen

In verband met mogelijk blijvende gezondheidsschade besteedt de inspectie in 2021 ook aandacht aan het (langdurig) gebruik van (te lange) telescopische wasstelen bij glasbewassing. Ook de arbeidsomstandigheden bij schoonmaak van machines en productielijnen in de voedingsmiddelenindustrie en de schoonmaak van transportmiddelen voor personenvervoer (bussen, trams, treinen en vliegtuigen) krijgen aandacht.

Tot slot start er een onderzoek naar de gezondheidsrisico’s die samenhangen met het gebruik van vernevelbare schoonmaakmiddelen en reinigen onder hoge druk (aerosolen).

Bekijk hier het volledige jaarplan van Inspectie SZW >>

Lees ook:

Foto: LAV Fotografie

Keus Schoonmaak en Gom Schoonhouden winnen Best Practice Awards 2024

Op 14 november vond in De Kuip in Rotterdam voor de elfde keer de feestelijke uitreiking van de Best Practice Awards plaats. Winnaars van de Best Practice Awards 2024 zijn geworden Keus Schoonmaak voor het mkb en Gom Schoonhouden in de categorie grote bedrijven.

Blog Geert van de Laar: Voor de zzp'er geen win-win, maar verlies-verlies!

Blog Geert van de Laar: Voor de zzp'er geen win-win, maar...

Het is ondertussen wel bekend: de Belastingdienst gaat vanaf 1 januari weer controleren of zzp'ers niet worden ingehuurd voor werk dat eigenlijk in dienstverband zou moeten worden uitgevoerd. Echter, onder druk van de Tweede Kamer krijgen bedrijven die de wet overtreden door schijnzelfstandigen in te huren toch niet allemaal een boete. De reden? Er is veel onrust onder zzp'ers en bedrijven over een wet die al bijna tien jaar niet wordt gehandhaafd.

Marriott The Hague en EW ondertekenen Code Verantwoordelijk Marktgedrag

Marriott The Hague en EW ondertekenen Code Verantwoordelijk...

EW Facility Services en hotel Marriott The Hague zetten onlangs hun samenwerking voort om samen verder te werken aan hun gezamenlijke ambities. In dat kader ondertekenden ze ook de Code Verantwoordelijk Marktgedrag. Het initiatief voor de ondertekensessie kwam van André Aaij, General Manager van Marriott The Hague. Behalve trotse schoonmaakmedewerkers waren ook Bert van Boggelen (Code VMS) en Thijs IJdens (EW) aanwezig.

Schoonmaakmachine leasen of huren: is dit iets voor mij?

Schoonmaakmachine leasen of huren: is dit iets voor mij?

De aanschaf van een nieuwe schoonmaakmachine is een flinke investering van al snel tienduizenden euro's. Dat bedrag moet je kunnen én willen missen. Of niet… Want er komen steeds meer alternatieven op de markt, zoals het leasen of huren van een reinigingsmachine. Hoe werkt dit? Service Management vroeg het aan Rutger Kerkdijk, manager Machines & Services bij groothandel Facility Trade Group, en Wim Holleman, salesmanager bij fabrikant Numatic.