Moet je als schoonmaakondernemer straks ook een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Moet je als schoonmaakondernemer straks ook een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Met de komst van het nieuwe pensioenakkoord veranderen er een aantal dingen voor ondernemers. Onderdeel van de nieuwe pensioenwet is een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ondernemers. En dat geldt dus ook voor ondernemers in de schoonmaakbranche.

Het is nog niet zover, maar als alles volgens verwachting verloopt zullen ondernemers van 2027 een AOV geregeld moeten hebben. Hiermee zorg je ervoor dat je bij langdurige ziekte een financieel vangnet hebt. Het betekent wel dat je daar een deel van je inkomsten in moet investeren. Daarom hebben veel ondernemers geen AOV.

Nu vast nadenken

Dat financiële plaatje is waar veel ondernemers zich dan ook zorgen over maken wanneer een AOV verplicht wordt. Ze vrezen voor hoge premies en behouden graag de vrijheid om zelf te bepalen wat ze wel en niet willen. Voor schoonmaakondernemers kan het verstandig zijn wel een AOV af te sluiten, gezien de fysieke aard van het werk en de soms zware handelingen. Welke vrijheden ondernemers precies wel en niet zullen hebben, is nog niet bekend. Daarom is het belangrijk nu vast na te denken wat wel en niet bij je onderneming past.

Doorbraken met mkb hoognodig voor versterken economie

Doorbraken met mkb hoognodig voor versterken economie

"Voor onze economie en ons verdienvermogen hebben we doorbraken nodig, zowel gedurfde keuzes van het kabinet als meer vernieuwingskracht van het mkb zelf", betoogde Jacques van den Broek, voorzitter van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, bij de presentatie van het nieuwe Jaarbericht 'Staat van het mkb 2024'. "We zijn productief, maar niet productief genoeg. Andere economieën lopen ons voorbij. Dat gaat al jaren sluipenderwijs. Ik roep het kabinet op om haast te maken, en ondernemers om niet af te wachten."

Wetswijzigingen in het arbeidsrecht: wat komt eraan?

Wetswijzigingen in het arbeidsrecht: wat komt eraan?

Er zijn de laatste tijd flink wat veranderingen in het arbeidsrecht gaande. Sommige wetsvoorstellen zijn al een heel eind op weg, en met het nieuwe jaar in het vizier, is het goed om te weten wat je kunt verwachten. Van meer zekerheid voor flexwerkers tot strengere regels voor concurrentiebedingen. We zetten de veranderingen op een rij.

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Minister Beljaarts van Economische Zaken zet zich via het Regeerprogramma in om de last die Nederlandse (mkb-)ondernemers ervaren door regeldruk te verlagen. Onderdeel daarvan is dat het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) nadrukkelijker hierover kan adviseren bij Europese en Nederlandse wetsvoorstellen. Een wetswijziging om dit permanent te doen, wacht nog op behandeling in de Tweede Kamer. Daarom heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel om daarop vooruitlopend de tijdelijke status van het ATR te verlengen, om toch regeldruk te kunnen aanpakken.

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025

Vanaf volgend jaar vervalt de tegemoetkoming die werkgevers kunnen krijgen voor werknemers met een laag inkomen. Het LIV was bedoeld als stimulans voor werkgevers om vaker mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst te nemen en te behouden, maar draagt maar beperkt bij aan de kansen voor deze groep. Het geld dat vrijkomt doordat deze maatregel vervalt, wordt ingezet voor andere tegemoetkomingen voor werkgevers en compensatie voor sociaal ontwikkelbedrijven.