Oekraïense werknemers mogen schoonmaken zonder tewerkstellingsvergunning

Oekraïense werknemers mogen schoonmaken zonder tewerkstellingsvergunning

Oekraïense vluchtelingen mogen sinds 1 april 2022 vrij werken in Nederland. Met deze maatregel geeft de Nederlandse overheid invulling aan de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Dit betekent dat je als werkgever voor werknemers uit Oekraïne (onder voorwaarden) geen tewerkstellingsvergunning (TWV) hoeft aan te vragen.

Dat meldt Schoonmakend Nederland op haar website. De branchevereniging laat weten wat je als schoonmaakbedrijf moet doen als je vluchtelingen uit Oekraïne aan het werk wilt helpen:

  • Werkgevers moeten de werknemers die onder de vrijstelling vallen melden bij het UWV.
  • De werkzaamheden mogen niet eerder dan twee werkdagen na de melding gestart worden.
  • T/m 15 april geldt een overgangsperiode: werkgevers kunnen alsnog een melding doen, ook als de werkzaamheden al eerder begonnen zijn (tussen 4 maart en 1 april). Na 15 april geldt de meldingsplicht twee werkdagen voordat de werkzaamheden beginnen (overtreding wordt beboet op grond van de Wet Arbeid Vreemdelingen).
  • Het aanvragen van een eerdere TWV geldt als een melding.
  • Vrijstelling van de TWV geldt in ieder geval voor Oekraïners die een geldige verblijfstitel hebben.
  • De vluchtelingen mogen alleen werken op basis van een arbeidsovereenkomst niet als zzp'er.
  • BSN blijft nodig; anders kan men niet werken.

Voor wie geldt de vrijstelling precies?

De vrijstelling voor de TWV geldt voor personen met de Oekraïense nationaliteit die op 23 februari 2022 in Oekraïne verbleven, op of na 27 november 2021 Oekraïne zijn ontvlucht of wanneer zij kunnen aantonen dat ze voor 27 november 2021 al in Nederland verbleven.

De vrijstelling geldt ook voor staatlozen of derdelanders die op 23 februari 2022 in Oekraïne een geldige verblijfsvergunning hadden of bescherming genoten. Ook komen gezinsleden (huwelijkspartners, minderjarige ongehuwde kinderen en andere naasten familieleden) van de hierboven genoemde personen in aanmerking voor de vrijstelling.

Handige links

CSU introduceert als eerste schoonmaakbedrijf de Nibud WerkUrenBerekenaar

CSU introduceert als eerste schoonmaakbedrijf de Nibud...

Samen met Nibud wil schoonmaakdienstverlener CSU haar medewerkers laten zien dat meer werken wel loont. Dat doen ze met de WerkUrenBerekenaar van het Nibud, toegespitst op de werknemers van CSU. Het is een online rekentool die de medewerkers helpt precies te berekenen wat extra werken hen financieel oplevert.

Onderzoek: werkgevers cruciaal voor inclusie kwetsbare groepen op arbeidsmarkt

Onderzoek: werkgevers cruciaal voor inclusie kwetsbare groepen op...

Nieuw promotieonderzoek van Tilburg University laat de sleutelrol van werkgevers zien bij het includeren van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, zoals mensen met een beperking, langdurig werklozen en mensen met een migratieachtergrond. Het onderzoek biedt waardevolle inzichten voor bedrijven die willen bijdragen aan een meer inclusieve arbeidsmarkt.

Doorbraken met mkb hoognodig voor versterken economie

Doorbraken met mkb hoognodig voor versterken economie

"Voor onze economie en ons verdienvermogen hebben we doorbraken nodig, zowel gedurfde keuzes van het kabinet als meer vernieuwingskracht van het mkb zelf", betoogde Jacques van den Broek, voorzitter van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, bij de presentatie van het nieuwe Jaarbericht 'Staat van het mkb 2024'. "We zijn productief, maar niet productief genoeg. Andere economieën lopen ons voorbij. Dat gaat al jaren sluipenderwijs. Ik roep het kabinet op om haast te maken, en ondernemers om niet af te wachten."

Wetswijzigingen in het arbeidsrecht: wat komt eraan?

Wetswijzigingen in het arbeidsrecht: wat komt eraan?

Er zijn de laatste tijd flink wat veranderingen in het arbeidsrecht gaande. Sommige wetsvoorstellen zijn al een heel eind op weg, en met het nieuwe jaar in het vizier, is het goed om te weten wat je kunt verwachten. Van meer zekerheid voor flexwerkers tot strengere regels voor concurrentiebedingen. We zetten de veranderingen op een rij.