Alpheios ondersteunt 'werken na' trajecten voor social return

Alpheios ondersteunt 'werken na' trajecten voor social return

Alpheios en Vebego zijn al jarenlange klanten en partners van de sociale onderneming IBN (Integrale Bedrijven Noordoost-Brabant). Social return is een belangrijk onderwerp voor de onderneming en Alpheios draagt daar zijn steentje aan bij, dit jaar door het ondersteunen van de twee 'Werken na' trajecten. ''Hiermee maken we echt een positieve impact, want we helpen mensen terug te keren op de arbeidsmarkt.''

Het programma ‘Werken na’ is ontwikkeld voor mensen die ziek zijn geweest met een langdurige periode van herstel, bij bijvoorbeeld kanker, NAH en long covid en daardoor een afstand tot de arbeidsmarkt hebben opgelopen. Het programma wordt volledig betaald vanuit Social Return of door het UWV. Het doel van IBN is om mensen zo snel mogelijk weer terug te brengen in het arbeidsproces. Wilke van Thiel-Leenders, IBN, is nauw betrokken bij het programma.

Specifieke ziektebeelden

In de reguliere begeleidingstrajecten van onder andere het UWV zitten dit soort programma's nog niet ingebed. "Dat heeft alles te maken met de specifieke ziektebeelden die niet herkend en erkend worden. Long covid is hier een duidelijk voorbeeld van," vertelt Van Thiel-Leenders. "Over deze ziekte is nog weinig bekend. En je ziet vaak niet aan de mensen uit deze doelgroep dat ze ziek zijn. 'Even de schouders eronder zetten, het zal wel een burn-out zijn,' is iets wat ze vaak horen." Het traject is een uitkomst voor deze doelgroep. 75 procent van de mensen die het gehele traject hebben gevolgd, vinden weer een betaalde baan.

Volgende ronde

In september begint de vijfde ronde van het programma. Voordat kandidaten kunnen meedoen worden ze gescreend. Er wordt onder meer gekeken naar de mate van commitment en de samenstelling van de groep. Eén groep bestaat maximaal uit 12 deelnemers die worden begeleid door vier personen. Eind augustus ontving Alpheios het officiële certificaat.

Lees meer over het ‘werken na’ programma

CSU introduceert als eerste schoonmaakbedrijf de Nibud WerkUrenBerekenaar

CSU introduceert als eerste schoonmaakbedrijf de Nibud...

Samen met Nibud wil schoonmaakdienstverlener CSU haar medewerkers laten zien dat meer werken wel loont. Dat doen ze met de WerkUrenBerekenaar van het Nibud, toegespitst op de werknemers van CSU. Het is een online rekentool die de medewerkers helpt precies te berekenen wat extra werken hen financieel oplevert.

Tenderoverzicht week 47 (donderdag 21 november)

Tenderoverzicht week 47 (donderdag 21 november)

Service Management publiceert elke donderdag het tenderoverzicht. Dat is het laatste nieuws over openstaande en gegunde schoonmaakaanbestedingen via TenderNed.

Onderzoek: werkgevers cruciaal voor inclusie kwetsbare groepen op arbeidsmarkt

Onderzoek: werkgevers cruciaal voor inclusie kwetsbare groepen op...

Nieuw promotieonderzoek van Tilburg University laat de sleutelrol van werkgevers zien bij het includeren van kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt, zoals mensen met een beperking, langdurig werklozen en mensen met een migratieachtergrond. Het onderzoek biedt waardevolle inzichten voor bedrijven die willen bijdragen aan een meer inclusieve arbeidsmarkt.

Doorbraken met mkb hoognodig voor versterken economie

Doorbraken met mkb hoognodig voor versterken economie

"Voor onze economie en ons verdienvermogen hebben we doorbraken nodig, zowel gedurfde keuzes van het kabinet als meer vernieuwingskracht van het mkb zelf", betoogde Jacques van den Broek, voorzitter van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap, bij de presentatie van het nieuwe Jaarbericht 'Staat van het mkb 2024'. "We zijn productief, maar niet productief genoeg. Andere economieën lopen ons voorbij. Dat gaat al jaren sluipenderwijs. Ik roep het kabinet op om haast te maken, en ondernemers om niet af te wachten."