Werknemers van 15 tot 25 jaar blijven gemiddeld anderhalf jaar bij een werkgever, terwijl dat voor alle werknemers samen 8,4 jaar is, geeft het CSB aan. Ook wisselen jongeren vaker van baan dan oudere werknemers. Een voor de hand liggende reden voor overstappen is een hoger loon. Voor jongeren van 20 tot 25 jaar geldt echter dat zij de kans op een nieuwe uitdaging of meer ontwikkelmogelijkheden belangrijk vinden, evenals een betere werksfeer en een kortere reistijd.
Afwisseling en uitdaging
Om als werkgever jongere werknemers te vinden en binden is het belangrijk om te weten waar ze waarde aan hechten. Jongeren van Generatie Z (van 12 tot 26 jaar) willen dat hun werk een positieve impact heeft op de wereld om hen heen. Zij vinden het belangrijk dat hun werk nuttig is voor de samenleving en dat ze sociale, maatschappelijke, of milieuproblemen oplossen. Behalve een goed loon zijn ook baanzekerheid en voldoende doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden van belang. Een wens is ook om een opleidingsbudget te krijgen dat naar eigen inzicht kan worden besteden.
Tips
Het UWV zetten een aantal tips op een rij om jongeren te vinden en te behouden. Hieronder een greep uit de aanbevelingen.
- Zorg voor een goed salaris, maar vergeet ook niet voldoende baanzekerheid te bieden.
- Laat zien welke impact hun werk heeft, zowel binnen de organisatie als daarbuiten. Hoe groter het doel waar aan wordt bijgedragen, des te beter.
- Zorg voor voldoende mogelijkheden om (vakinhoudelijke en persoonlijke) vaardigheden te ontwikkelen.
- Zorg voor een eigentijdse manier van kennisoverdracht, met digitale leeromgevingen en uitdagende modules.
- Zorg voor leuk en afwisselend werk, met ruimte voor eigen initiatief.