De samenwerkingspartners doen dit in opdracht van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Achterliggende gedachte is om vraag en aanbod beter op elkaar te laten aansluiten. Het CBS, UWV, SBB en TNO maken daarom een overzicht van alle skills gekoppeld aan beroepen en mbo-kwalificaties. Dit helpt bij het bepalen welke skills bij welk beroep horen. Ook wordt zo inzichtelijk welke sectoren een overlap vertonen, wat een overstap van de ene sector naar een andere wellicht makkelijker maakt.
Het CBS is al langer bezig om skills in kaart te brengen. De komst van CompetentNL is broodnodig, aldus Van Berkel. “Omdat we de komende jaren een grote krapte zien bij verschillende sectoren op de arbeidsmarkt. Die krapte heeft echter niet alleen te maken met het beschikbare aantal mensen, maar ook met de skills die gevraagd worden.”
Hybride AI
Om CompetentNL te ontwikkelen en actueel te houden zal gebruik worden gemaakt van hybride artificial intelligence, een combinatie van menselijke expertkennis en artificiële intelligentie. Hierbij wordt AI gebruikt om skills uit online vacatureteksten te halen en te matchen aan skills in CompetentNL. Vervolgens beoordelen arbeidsmarktexperts van het UWV de suggesties voor nieuwe skills of synoniemen van bestaande skills. CBS-directeur Ellen van Berkel legt uit: “AI herkent niet altijd de nuances of de overeenkomsten die verschillende termen hebben. Er moet dus heel goed door mensen gekeken worden naar waar de verbanden liggen. Dat is de reden waarom we dit doen met hybride AI.”
Testen
De komende zes maanden testen zes partijen de bruikbaarheid en toepasbaarheid van skillsdata, specifiek voor de Nederlandse arbeidsmarkt en het onderwijs. Naar verwachting verschijnt de eerste publieke versie van CompetentNL eind 2024.