Trends 2021: "Door deze hygiënecrisis wordt schoonmaak transparanter"

Trends 2021: "Door deze hygiënecrisis wordt schoonmaak transparanter"

De coronapandemie is ook een hygiënecrisis, stelt Paul Harleman, Application Manager bij Vileda Professional Benelux. Schoonmaak is top of mind en ons hygiënebewustzijn was nog nooit zo hoog. Dat heeft gevolgen, want mensen willen zeker weten dat ze veilig zijn en of het goed zit met de hygiëne. Volg Service Management op LinkedIn:

Desinfectiepaniek kan leiden tot resistentie

Een vorm van hygiënegedrag dat Harleman momenteel zorgen baart, is de ‘ongebreidelde desinfectiedrift’ zoals hij dat noemt. “Alles moet gedesinfecteerd worden uit angst voor het coronavirus. Er heerst een soort desinfectiepaniek, terwijl desinfectie lang niet altijd nodig is. Virussen en bacteriën zijn slim en kunnen zich gigantisch snel aanpassen. Als jij zo’n virus continu te lijf gaat met overmatige hoeveelheden desinfectiemiddelen, dan is het niet ondenkbaar dat ze daar vroeger of later resistentie tegen ontwikkelen.”

Digitalisering biedt zekerheid

Men moet natuurlijk niet alleen het gevóel hebben dat iets veilig en hygiënisch schoon is, het moet dat ook daadwerkelijk zíjn. Digitalisering gaat daarin een toenemende rol spelen, stelt Harleman. “Je moet kunnen meten of er daadwerkelijk aan die hygiënestandaard wordt voldaan. Daar komt data uit voort. Die data moet je analyseren en vervolgens kun je daar je beslissingen op baseren. Met behulp van data kun je bijvoorbeeld sneller en beter inzicht krijgen in hoe schoon een gebouw is en welke acties je moet ondernemen. We merken dat daar al behoefte aan is, vooral vanuit de kant van infectiepreventie. Ik verwacht dan ook dat iQonnect, ons softwarepakket ontstaan vanuit een partnerschap met FacilityApps, die kant op beweegt.”

Meer weten? Lees het volledige interview met Paul Harleman in het digimagazine ‘Schoonmaaktrends 2021‘. 

Lees ook:

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Afgelopen 19 december was het Wereldtoiletdag. Een mooi haakje voor Geberit om weer eens de staat van sanitaire voorzieningen aan te slingeren, met name op scholen. Die staat is op bijvoorbeeld Belgische scholen erbarmelijk volgens de producent voor sanitaire producten. En dat heeft impact, zowel op het vlak van schoolresultaten, als op het vlak van sociaal en fysiek welzijn.

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan besmettings- en infectiegevaar vergroten"

Hoe moeten we schoonmaken in een pandemie? "Onjuist schoonmaken kan...

Het staat ons nog vers in het geheugen: de coronapandemie. Voor de schoonmaakbranche betekende het ineens meer zichtbaarheid en waardering en dat is niet verrassend. Want goede schoonmaak is essentieel voor een gezonde en veilige woon- en werkomgeving. Dat blijkt nu ook uit grootschalig internationaal onderzoek, uitgevoerd door Erasmus+, waarbij vanuit Nederland SVS Opleidingen is aangesloten. Onlangs kwamen geïnteresseerden bij elkaar om zich te laten bijpraten over veilig en effectief schoonmaken in pandemische situaties.

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Tork verlaagt schoonmaaktijd met 20% door slimme sensoren

Een schone werkomgeving draagt bij aan de tevredenheid van medewerkers. Een frisse en nette werkplek is aangenaam voor iedereen, maar het kan een uitdaging zijn om deze altijd vlekkeloos te houden, vooral met beperkte tijd of middelen. Tork, onderdeel van Essity, biedt duurzame en efficiënte oplossingen om het schoonmaakproces te vereenvoudigen.

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Meer ziekmeldingen, vooral door griepachtige klachten

Het aantal ziekmeldingen is bij het begin van de herfst in september fors gestegen, met name door meer griepachtige klachten. Volgens arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare steeg het aantal ziekmeldingen vorige maand met 67 procent in vergelijking met augustus. Vooral de zorg en het onderwijs zijn uitschieters, aldus de arbodiensten.