Schoonmaakmedewerkers en -ondernemers
Voor de schoonmaakmedewerkers zullen de maatregelen goed uitpakken, maar er zijn in de branche ook veel ondernemers. Voor die groep wordt het de komende tijd spannender volgens Adema. “De hoge inflatie en energiekosten raken onze schoonmakers hard in de portemonnee, wat terug te zien is in een stijgend aantal loonbeslagen in onze sector. Het prijsplafond op energie, verlenging van de energietoeslag en verhoging van de huur- en zorgtoeslag en het kindgebonden budget gaan onze schoonmakers enorm helpen en geven financiële rust. Tegelijkertijd breken er onzekere tijden aan voor onze ondernemers. Ondanks het pakket van 600 miljoen euro voor het MKB maken we ons zorgen over de optelsom van extra lastenverzwaringen, de versnelde verhoging van het minimumloon en alle andere kosten die ze voor de kiezen krijgen.”
Koude kleren
De schoonmaak betaalt al jaren meer dan het minimumloon, maar toch verwacht Adema dat de verhoging van het minimumloon ook impact zal hebben voor schoonmaakondernemers. De verhoging van het minimum brengt namelijk de verwachting mee dat de lonen daar vlak boven ook mee zullen stijgen. “Hoewel de schoonmaak al jaren 120 procent van het wettelijk minimum uurloon betaalt, heeft zo'n versnelde verhoging een enorme effect op een arbeidsintensieve sector als de schoonmaak. Tel daarbij op de verhoging van de vennootschapsbelasting en je begrijpt dat deze lastenverzwaring onze ondernemers niet in de koude kleren gaat zitten”, aldus Adema.
Positieve maatregelen
Drie maatregelen waar de voorzitter zeker over te spreken is zijn de verruiming van de werkkostenregeling, de verlaging van de arbeidsongeschiktheidspremie en de inzet van het STAP-budget voor mbo’ers. Die laatste in het kader van een leven lang leren, dat in de schoonmaak al langer een thema is. Die eerste is onder andere door de schoonmaakbranche bevochten. "De verruiming van de WKR is mede mogelijk gemaakt door sterke lobby vanuit de schoonmaaksector. De verruiming geeft onze werkgevers de mogelijkheid om iets extra's te doen voor hun medewerkers in deze onzekere tijden, zonder dat hier weer een deel van ten goede komt aan de staatskas. Wel vragen we het kabinet het bedrag te verhogen, want 50 miljoen biedt weinig soelaas.”
Bron: Schoonmakend Nederland