Brancheorganisaties dienen petitie in tegen verhoging minimumloon

Brancheorganisaties dienen petitie in tegen verhoging minimumloon

Veel ondernemers zijn ongerust. Als het nieuwe wetsvoorstel, dat een andere berekening van het minimumloon beoogt, groen licht krijgt gaan de lonen snel stijgen. Ze vrezen voor het voortbestaan van hun bedrijf. Ruim twintig brancheorganisaties, die tienduizenden werkgevers vertegenwoordigen, overhandigen daarom een petitie aan leden van de Eerste Kamer.

Op 7 juni 2022 ging de Tweede Kamer akkoord met het initiatiefwetsvoorstel van de PvdA en GroenLinks dat een andere berekening van het minimumloon beoogt. Als het wetsvoorstel zoals het er nu ligt groen licht krijgt van de Eerste Kamer is het minimumloon in januari 2024 -teruggerekend vanaf 1 januari 2022- met een kwart gestegen. Het minimumloon komt dan dichter bij het schoonmaakloon.

Per 1 januari 2024 is te snel

Brancheorganisaties vinden dat het tempo van het voorstel te hoog ligt, schrijft De Ondernemer. Ze doen een dringende oproep om het minimum uurloon niet per januari 2024 in te voeren op basis van een 36-urige werkweek. ,,Kies eerst voor 38 uur en verlaag tegelijk de werkgeverslasten. Het geld is er. Het zit in de pot die met sociale premies is gevuld en eind dit jaar 34 miljard euro bevat.”

Geen buffer

De verhogingen moeten wel betaald kunnen worden, schrijven de brancheorganisaties in hun petitie. En dat zien zij somber in, omdat bij veel ondernemingen na twee coronajaren geef buffers meer zijn om dit op te vangen. Vakbond FNV reageert met: "Ze gunnen hun mensen geen fatsoenlijk loon."

Aanhoudende inflatie

Ondernemers hebben begrip voor de versnelde stijging van het minimum loon afgelopen januari. Kosten die bedrijven maken, worden uiteindelijk wel direct of indirect doorberekend aan consumenten en eindgebruikers doorberekend. Dat kan leiden tot aanhoudende inflatie, terwijl die juist gedempt moet worden.

FNV houdt verkiezingen nieuw schoonmakersparlement

FNV houdt verkiezingen nieuw schoonmakersparlement

Omdat er een nieuwe cao is, kiest vakbond FNV weer een nieuw schoonmakersparlement. Alle leden van FNV Schoonmaak kunnen zich daarvoor kandidaat stellen via de kerngroep in hun regio.

FNV houdt slag om de arm over gesprekken vroegpensioen

FNV houdt slag om de arm over gesprekken vroegpensioen

FNV houdt een slag om de arm over de aanstaande gesprekken met het ministerie van Sociale Zaken over een vroegpensioen voor mensen met zwaar werk. Minister Eddy van Hijum zei met de bonden om tafel te gaan om formeel te onderhandelen over een nieuwe regeling. Maar FNV herhaalt dat er eerst verkennende gesprekken nodig zijn om te bepalen of "voorstellen serieus worden behandeld" door het ministerie. In de tussentijd worden acties die in oktober gepland stonden niet opgeschort.

FNV verrast door bespreekbaarheid vroegpensioen zware beroepen

FNV verrast door bespreekbaarheid vroegpensioen zware beroepen

FNV is "aangenaam verrast" dat minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) heeft aangegeven dat de eisen van de vakbond aan een nieuwe vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen bespreekbaar zijn. Tijdens een debat over de kwestie met de Tweede Kamer gaf Van Hijum aan in de brief van FNV "geen showstoppers" te hebben gelezen.

Minister betreurt keuze FNV voor kritiek op pensioenvoorstel zwaar werk via media

Minister betreurt keuze FNV voor kritiek op pensioenvoorstel zwaar...

Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft het "inhoudelijke commentaar" van vakbond FNV op het voorstel tot een vroegpensioenregeling voor zware beroepen in de krant moeten lezen, zegt hij. De bewindsman wil graag met de bond en werkgevers in gesprek over een nieuwe zwaarwerkregeling. "Ik vind het vooral jammer dat dat gesprek niet aan tafel plaatsvindt, maar nu via de band. En dat hoeft voor mij niet."