Op 7 juni 2022 ging de Tweede Kamer akkoord met het initiatiefwetsvoorstel van de PvdA en GroenLinks dat een andere berekening van het minimumloon beoogt. Als het wetsvoorstel zoals het er nu ligt groen licht krijgt van de Eerste Kamer is het minimumloon in januari 2024 -teruggerekend vanaf 1 januari 2022- met een kwart gestegen. Het minimumloon komt dan dichter bij het schoonmaakloon.
Per 1 januari 2024 is te snel
Brancheorganisaties vinden dat het tempo van het voorstel te hoog ligt, schrijft De Ondernemer. Ze doen een dringende oproep om het minimum uurloon niet per januari 2024 in te voeren op basis van een 36-urige werkweek. ,,Kies eerst voor 38 uur en verlaag tegelijk de werkgeverslasten. Het geld is er. Het zit in de pot die met sociale premies is gevuld en eind dit jaar 34 miljard euro bevat.”
Geen buffer
De verhogingen moeten wel betaald kunnen worden, schrijven de brancheorganisaties in hun petitie. En dat zien zij somber in, omdat bij veel ondernemingen na twee coronajaren geef buffers meer zijn om dit op te vangen. Vakbond FNV reageert met: "Ze gunnen hun mensen geen fatsoenlijk loon."
Aanhoudende inflatie
Ondernemers hebben begrip voor de versnelde stijging van het minimum loon afgelopen januari. Kosten die bedrijven maken, worden uiteindelijk wel direct of indirect doorberekend aan consumenten en eindgebruikers doorberekend. Dat kan leiden tot aanhoudende inflatie, terwijl die juist gedempt moet worden.