Zonnepanelen reinigen zonder water: nieuwe methode ontwikkeld

Zonnepanelen reinigen zonder water: nieuwe methode ontwikkeld

Zonnepanelen zijn een populaire duurzame manier om energie te winnen. Het is echter wel belangrijk om deze regelmatig te reinigen, omdat er flink wat (link: https://servicemanagement.nl/hygiene/schoonmakers-en-glazenwassers-zonnepanelen-reinigen-is-wel-zinvol text: rendement verloren kan gaan) door vuiligheid op de panelen. Amerikaanse experts hebben een nieuwe manier ontwikkeld voor het schoonmaken van zonnepanelen: met stroom in plaats van met water.

Onderzoekers van het MIT (Massachusetts Institute of Technology) hebben een manier gevonden om zonnepanelen te reinigen zonder ook maar een druppel water. Aanleiding voor deze methode was een groot zonnepark is de woestijn, waar de zonnepanelen erg snel stoffig worden. Naar schatting kan een zonnepark daardoor in een maand dertig procent aan efficiëntie in de energieopwekking verliezen.

Om zonneparken in woestijnen te onderhouden, wordt naar schatting veertig miljard liter water per jaar verbruikt. Dat water is niet alleen erg lastig en duur op de juiste plek te krijgen, maar kan ook nog eens tot 2 miljoen mensen van drinkwater voorzien.

Stof onder stroom

Dat kan beter, moeten de onderzoekers gedacht hebben. Hun oplossing bestaat uit het plaatsen van een flinterdunne, doorzichtige, geleidende coating op het zonnepaneel. Naast het zonnepaneel zit een rails, waarover een metalen staaf die even breed is als het paneel op en neer kan bewegen. Daarbij wordt een elektrisch veld opgewekt dat de stofdeeltjes op het paneel een lading geeft. Ook de coating krijgt een lading. Daardoor springen de stofdeeltjes vanzelf van het paneel af. Het hele schoonmaakproces kost zo enkel een klein beetje stroom. Deze wordt weer opgewekt door het zonnepark zelf.

Reinigen van zonnepanelen: zin of onzin?

Reinigen van zonnepanelen: zin of onzin?

Het wassen van zonnepanelen heeft geen enkel effect op de effectiviteit van de panelen. Dat beweert columnist Vincent Dekker in Trouw. De duurzaamheidsjournalist klom zijn eigen dak op om tijdens een warme dag zijn panelen af te soppen en onderzocht het resultaat. Volgens hem is zonnepanelen wassen niets meer dan een wassen neus.

Onderzoek: meeste ziekenhuisinfecties door bacteriën in patiënten

Onderzoek: meeste ziekenhuisinfecties door bacteriën in patiënten

Nieuw onderzoek aan de University of Washington School of Medicine weerlegt de theorie dat infecties die tijdens een ziekenhuisverblijf worden opgelopen, worden opgelopen in de zorginstelling zelf. In plaats daarvan wijzen de resultaten erop dat de bacteriën die infectie veroorzaken in de meeste gevallen al voor de operatie in het lichaam van de patiënt aanwezig waren.

De werkplek van ... Peter Reichart (Dolmans Calamiteiten Diensten)

De werkplek van ... Peter Reichart (Dolmans Calamiteiten Diensten)

Geen dag is hetzelfde voor een Calamiteiten Medewerker in de schoonmaak. Op maandag kun je opgeroepen worden om noodhulp te verlenen bij een woningbrand terwijl je dinsdag met een hogedrukreiniger de stoeltjes in het FC Twente stadion van al het bier aan het ontdoen bent. Dit zijn zomaar twee klussen tijdens het werk van Peter Reichart bij Dolmans Calamiteiten Diensten. Wij spraken hem tussen die stoeltjes in de Grolsch Veste en vroegen hem naar zijn dag.

Bijna helft eigenaren maakt zonnepanelen nooit schoon

Bijna helft eigenaren maakt zonnepanelen nooit schoon

Maar liefst 41 procent van de eigenaren van zonnepanelen heeft deze nog nooit schoongemaakt. Dat blijkt uit onderzoek van Pricewise. De online-prijsvergelijker heeft samen met Panel Inzicht 500 Nederlanders ondervraagd.