Onderzoekers van het MIT (Massachusetts Institute of Technology) hebben een manier gevonden om zonnepanelen te reinigen zonder ook maar een druppel water. Aanleiding voor deze methode was een groot zonnepark is de woestijn, waar de zonnepanelen erg snel stoffig worden. Naar schatting kan een zonnepark daardoor in een maand dertig procent aan efficiëntie in de energieopwekking verliezen.
Om zonneparken in woestijnen te onderhouden, wordt naar schatting veertig miljard liter water per jaar verbruikt. Dat water is niet alleen erg lastig en duur op de juiste plek te krijgen, maar kan ook nog eens tot 2 miljoen mensen van drinkwater voorzien.
Stof onder stroom
Dat kan beter, moeten de onderzoekers gedacht hebben. Hun oplossing bestaat uit het plaatsen van een flinterdunne, doorzichtige, geleidende coating op het zonnepaneel. Naast het zonnepaneel zit een rails, waarover een metalen staaf die even breed is als het paneel op en neer kan bewegen. Daarbij wordt een elektrisch veld opgewekt dat de stofdeeltjes op het paneel een lading geeft. Ook de coating krijgt een lading. Daardoor springen de stofdeeltjes vanzelf van het paneel af. Het hele schoonmaakproces kost zo enkel een klein beetje stroom. Deze wordt weer opgewekt door het zonnepark zelf.