Het verbod op wegwerpbekertjes zou per 1 januari 2024 ingaan en geldt voor alle bekertjes waarin plastic is verwerkt. Daardoor zouden de papieren bekertjes die bij bedrijven en organisaties staan uit beeld verdwijnen, omdat in deze bekertjes een laagje plastic aan de binnenkant zit. Bij nader inzien vond de Tweede Kamer tijdens het laatste debat voor het verkiezingsreces dit verbod toch te ver gaan. Een merendeel steunde daarom een VVD-motie om papieren bekertjes, onder voorwaarden, toch nog toe te staan. Als ze maximaal voor 5 procent uit kunststof bestaan en volledig gerecycled kunnen worden, zijn de bekertjes ook nog na 1 januari toegestaan. Daarnaast roept de motie op om niet te handhaven op overtredingen totdat de regels formeel zijn aangepast. Merijn Tinga, oprichter van Plastic Soup Surfer: “In de praktijk betekent dit een vrijbrief voor bedrijven om door te gaan met het gebruik van wegwerpbekers na 1 januari."
Het demissionaire kabinet is niet verplicht om de motie van VVD-Kamerlid Erik Haverkort uit te voeren. Verantwoordelijk staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat moet formeel nog een besluit nemen om de moties aan te nemen. Daarna gaat het nog naar de Eerste Kamer. Opvallend is dat de Tweede Kamer ook terug wil komen op het verbod op het verstrekken van gratis maaltijdverpakkingen, zoals patatbakjes. De plastic taks is sinds 1 juli van kracht en maakt eveneens onderdeel uit van de Nederlandse Single Use Plastic wetgeving.
Af van wegwerp
Tinga: “Deze nu ontstane onzekerheid over het doorgaan van de wetgeving maakt dat bedrijven de overstap niet zullen maken per 1 januari. De overgrote meerderheid van de kantoren was nog niet overgestapt naar hergebruik en de oproep "niet te handhaven" gedurende de komende periode maakt dat de wegwerpbeker wetgeving de facto stil ligt. Dit is een diepe domper voor de zo noodzakelijke omslag naar een duurzamere toekomst. Willen we de wereld redden dan zullen we anders met grondstoffen om moeten gaan. We moeten ons gedrag veranderen. We moeten af van wegwerp. De koffiebeker staat daar symbool voor."
De Plastic Soup Surfer heeft zich de afgelopen twee jaar ingezet om hergebruik op kantoren de norm te maken.Tinga surfte juni 2021 van Brussel naar Amsterdam op een elektrisch surfboard gemaakt van wegwerpbekers. Een afstand van 385km - ofwel 5 miljoen wegwerpbekers op een rijtje - zoveel als we in Nederland weggooien elke ochtend. Hierover is een film gemaakt. Ook zorgde hij in 2017 met zijn door de Tweede Kamer aangenomen 'Plastic Soup Surfer petitiemotie' dat statiegeld op kleine flesjes werd ingevoerd.