Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit van Amserdam (UvA) onder leiding van professor Henk Volberda in opdracht van MT/Sprout. Voor het onderzoek zijn ruim 1.500 zakelijke beslissers in Nederland gevraagd hoe zij andere bedrijven waarderen op duurzaam gebied. Daarbij is gekeken naar drie ESG-doelen (environmental, social & governance), plus de impact die organisaties maken op de samenleving.
In totaal zijn er 45 ranglijsten opgesteld, verdeeld over verschillende sectoren, die zijn ondergebracht in tien hoofdcategorieën. In de hoofdcategorie Facilitaire dienstverlening staat van de schoonmaakbedrijven CSU op de hoogste plek: nummer drie. In de top tien staan ook schoonmaakbedrijven ISS Facility Services, Gom en Asito. CSU is trots op de hoge notering. “Een mooie erkenning voor het duurzame ondernemerschap van CSU en tevens een inspiratie voor bedrijven die hun organisaties duurzamer, maatschappelijker, diverser en inclusiever willen maken.”
Chemievrije middelen
De schoonmaak verduurzamen is een belangrijk speerpunt voor het CSU. Het familiebedrijf betrekt klanten en partners bij deze missie en helpt anderen graag op weg bij het realiseren van duurzaamheidsdoelen. Dat kan al heel praktisch van aard zijn, zoals chemievrije middelen en gerecyclede materialen gebruiken en volledig circulaire bedrijfskleding.
Een ander voorbeeld is het aanpassen van het schoonmaakrooster bij een hogeschool, zodat de medewerkers bijvoorbeeld niet twee keer op een dag naar een locatie hoeven, maar één keer op een dag, wat CO2-uitstoot vermindert en een betere schoonmaakbeleving en meer werkgeluk opleveren. De CSU Innovatie Award helpt om in aanraking te komen met duurzame innovatie die ze in hun eigen organisatie kunnen implementeren. Maar het duurzaam ondernemen gaat verder dan vergroenen alleen. Zo is er ook aandacht voor het welbevinden van de medewerkers en hun naasten, zowel fysiek als mentaal door bijvoorbeeld het aanbieden van fysiotherapie en hulp van een budgetcoach.