Werkgevers moeten CO2-uitstoot van reizende werknemers vanaf 2024 registreren 

Werkgevers moeten CO2-uitstoot van reizende werknemers vanaf 2024 registreren 

Uit het in 2019 afgesloten Klimaatakkoord is de CO2-registratieverplichting ontstaan met als doel om in 2030 de CO2-uitstoot van werkgebonden mobiliteit met ten minste 1,5 megaton te hebben verminderd. Daarom is het verplicht om per 1 januari komend jaar de CO-2 uitstoot van werknemers te registeren en dit voor 30 juni 2025 bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) aan te leveren.

De registratieverplichting geldt voor werkgevers met ten minste 100 werknemers. Daar komt nog bij dat het gaat om werknemers met een contract en een garantie voor ten minste 20 betaalde uren per maand. Personen die niet in de loonadministratie zijn opgenomen tellen niet mee, zoals bijvoorbeeld uitzendkrachten en zzp’ers. De verplichting geldt ook niet voor werkgevers die op geen enkele manier mobiliteit ondersteunen en faciliteren, zoals reiskostenvergoeding. 

Deelnemende mobiliteit

Overigens hoeft de werkgever niet alles te registreren. Zo geldt de registratieplicht niet voor privékilometers en ook niet voor bestelauto’s, vrachtwagens en vervoer per vliegtuig. En ook goed om te weten: u hoeft zelf niet de CO2-uitstoot bij te houden of te berekenen. Dat wordt voor u gedaan op basis van de aangeleverde informatie. 

Vooruitzicht jarenplan

Met de registratiegegevens over de komende twee jaar gaat de overheid in 2016 na of de beoogde vermindering haalbaar is. Als dit niet het geval is, wordt een maximumuitstoot per kilometer bepaald. 

Marcel Eertink (links): 'Schoonmaakwerk is soms erg belastend. Vandaar dat we onze klanten aanmoedigen om waar mogelijk voor dagelijkse werkzaamheden gebruik te maken van robots.'

Duurzaam schoonmaken met robots en chemievrije alternatieven

Opdrachtgevers die een schoonmaakbedrijf inschakelen leggen tegenwoordig steeds meer nadruk op duurzaamheid. Gelukkig hebben dienstverleners diverse manieren om hieraan tegemoet te komen. Ze kunnen bijvoorbeeld hun chemische schoonmaakmiddelen vervangen door milieuvriendelijke alternatieven. Daarnaast kunnen ze ook zorgen voor een goede ergonomie voor de schoonmaker zelf. Dat kan onder andere door het inzetten van schoonmaakrobots.

Aantal blikjes op straat gekelderd na invoering statiegeld

Aantal blikjes op straat gekelderd na invoering statiegeld

Het aantal blikjes dat in het zwerfafval wordt gevonden, was in de eerste helft van dit jaar 64 procent lager dan twee jaar eerder. Dat meldt staatssecretaris Chris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat in een brief aan de Tweede Kamer. Sinds april 2023 zit op bijna alle blikjes 15 cent statiegeld.

Steeds meer plastic wordt verbrand in verbrandingsovens

Steeds meer plastic wordt verbrand in verbrandingsovens

Ondanks maatregelen om meer plastic te recyclen en minder te verbranden, blijft het percentage afgedankt plastic stijgen dat als restmateriaal wordt verbrand. In 2022 ging het om een aandeel van 52 procent, een stijging van 13 procent, schrijft demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen in een Kamerbrief. Het verbranden van zoveel plastic in afvalverbrandingsinstallaties is volgens haar "al langer zorgelijk".

Losse glitters gaan in de ban

Losse glitters gaan in de ban

Glitters geven aan menig kinderpartijtje of carnavalsfeest een extra feestelijk tintje. Veel mensen weten wel dat het flink wat moeite kost om een ruimte, waar uitbundig is gestrooid met glitters, weer blinkend schoon te krijgen. Wat minder mensen beseffen is dat glitter meestal gemaakt is van plastic en voor altijd in het milieu aanwezig blijft, ook als het bijvoorbeeld wordt weggespoeld in de wasbak. Daarom is het vanaf half oktober verboden in de Europese Unie om losse glitter te verkopen. Ook het toevoegen van kleine plastic bolletjes aan bijvoorbeeld wasverzachters en cosmetica, ook wel microbeads genoemd, is vanaf dat moment niet meer toegestaan.