Wat zijn ook alweer de regels als je Oekraïners aan het werk hebt?

Wat zijn ook alweer de regels als je Oekraïners aan het werk hebt?
Vluchtelingen leren van Asito-collega.

Waar moet je op letten als je Oekraïners aan het werkt hebt? Sommige regels veranderen, anderen zijn nog hetzelfde. We zetten het voor je op een rij.

Oekraïners mogen in Nederland in loondienst werken, maar daar zitten voorwaarden aan vast. Zo moet je in ieder geval de volgende zaken doen:

  • Controleer of de vluchteling onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming valt (0-document).
  • De vluchteling moet een BSN-nummer hebben.
  • Er geldt een vrijstelling op de tewerkstellingsvergunningsplicht. Als werkgever hoef je dus geen werkgunning aan te vragen, maar je hebt wel een meldplicht bij het UWV. Deze melding maak je twee dagen voordat de werknemer met de werkzaamheden start. Je vermeldt onder andere de periode en het aantal uren van het dienstverband, de functie en het loon.
  • Sluit een arbeidsovereenkomst met de werknemer(s).

Derdelanders

De regels voor derdelanders veranderen. Het gaat om niet-Oekraïners met een tijdelijke Oekraïense verblijfsvergunning. Meestal werkte of studeerde iemand in Oekraïne, maar komt diegene oorspronkelijk uit een ander land. De Raad van State heeft op 17 januari 2024 in hoger beroep uitspraak gedaan over deze groep vluchtelingen. De uitspraak betekent het volgende:

  • Vanaf 4 maart 2024 hebben derdelanders geen recht meer op verblijf in Nederland op grond van de Europese Richtlijn Tijdelijke Bescherming. Het is dan niet meer toegestaan om iemand zonder tewerkstellingsvergunning aan het werk te hebben.
  • Vanaf 4 maart 2024 moet de derdelander zelfstandig een verblijfsrecht in Nederland aanvragen. Dat kan niet langer op grond van de tijdelijke richtlijn. Een derdelander heeft dan om te kunnen werken een verblijfsvergunning nodig.

Lees ook:

Wetswijzigingen in het arbeidsrecht: wat komt eraan?

Wetswijzigingen in het arbeidsrecht: wat komt eraan?

Er zijn de laatste tijd flink wat veranderingen in het arbeidsrecht gaande. Sommige wetsvoorstellen zijn al een heel eind op weg, en met het nieuwe jaar in het vizier, is het goed om te weten wat je kunt verwachten. Van meer zekerheid voor flexwerkers tot strengere regels voor concurrentiebedingen. We zetten de veranderingen op een rij.

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Minister Beljaarts van Economische Zaken zet zich via het Regeerprogramma in om de last die Nederlandse (mkb-)ondernemers ervaren door regeldruk te verlagen. Onderdeel daarvan is dat het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) nadrukkelijker hierover kan adviseren bij Europese en Nederlandse wetsvoorstellen. Een wetswijziging om dit permanent te doen, wacht nog op behandeling in de Tweede Kamer. Daarom heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel om daarop vooruitlopend de tijdelijke status van het ATR te verlengen, om toch regeldruk te kunnen aanpakken.

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025

Lage-inkomensvoordeel voor werkgevers vervalt per 1 januari 2025

Vanaf volgend jaar vervalt de tegemoetkoming die werkgevers kunnen krijgen voor werknemers met een laag inkomen. Het LIV was bedoeld als stimulans voor werkgevers om vaker mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst te nemen en te behouden, maar draagt maar beperkt bij aan de kansen voor deze groep. Het geld dat vrijkomt doordat deze maatregel vervalt, wordt ingezet voor andere tegemoetkomingen voor werkgevers en compensatie voor sociaal ontwikkelbedrijven.

Kleineondernemersregeling vernieuwd: dit wijzigt in Nederland

Kleineondernemersregeling vernieuwd: dit wijzigt in Nederland

Per 1 januari 2025 wordt de kleineondernemersregeling (KOR) aangepast. Het doel van de wijziging is om de administratieve lasten van kleine ondernemers te verminderen en zo hun groei te bevorderen.