Duikers zuigen tanks in rioolwaterzuiveringen schoon

Duikers zuigen tanks in rioolwaterzuiveringen schoon

Als we aan schoonmaak denken, denken we vaak aan ons eigen sanitair thuis of de schoonmaakmedewerkers die we zien rondlopen op kantoor, in de stationshal of in de winkels waar we komen. Maar er moet overal schoongemaakt worden. Zo ook in rioolwaterzuiveringen. En dat gaat er toch iets anders aan toe.

Regionieuws Hoogeveen berichtte over deze bijzondere schoonmaakklus bij het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). De beluchtingstanks van enkele rioolwaterzuiveringen moesten schoongemaakt worden. De tanks raken vervuild met onder andere zand en vezels uit schoonmaakdoekjes die mensen doorspoelen. Daardoor kunnen ze hun werk minder goed doen en dat is geen goede zaak. De tanks zijn namelijk een belangrijke stap in het schoonmaken van rioolwater.

Duikers

In de beluchtingstanks leven bacteriën die het vuil uit het water opeten. Die bacteriën hebben zuurstof nodig,die in de tanks wordt geblazen. Zo'n tank ziet er dan ook een beetje uit als een groot bubbelbad. Om ze schoon te krijgen, moeten duikers de tank in. Dat is onlangs gebeurd in Olst, Steenwijk, Echten en Vollenhove. Zij maken de tanks schoon met een speciale stofzuigerslang van 120 meter lang. Het vuil dat de duikers opzuigen, wordt gescheiden in zand in vezels. Het zand is gewassen en wordt hergebruikt in bijvoorbeeld de wegenbouw. De vezels gaan naar een vuilverwerker.

Bacteriën essentieel

“De hongerige bacteriën zijn essentieel, want juist in de beluchtingstanks vind het échte zuiveren van rioolwater plaats”, vertelt bestuurslid Miranda Wesselink. “De tanks raakten steeds voller. Het werd duidelijk dat onze stille krachten achter het schoonmaken van het water, zelf een schoon bad nodig hadden. Ook hebben ze nu weer meer ruimte om in te leven en hun werk te doen.”

Drie p's

De Bacteriën kunnen een hoop vuil uit het water opeten, maar lang niet alles. Daarom blijft het belangrijk dat mensen alleen de juiste dingen door het toilet spoelen, de zogenaamde drie p's: plas, poep en (wc)papier. Zaken als maandverband en tampons, medicijnen, vochtiger doekjes en verf horen niet thuis in het toilet en kunnen problemen geven bij de rioolwaterzuivering.

Bron: Regionieuws Hoogeveen

Lees ook: