Jasper Smid (Asito) over industriële schoonmaak: "Flexibiliteit enorm belangrijk"

Jasper Smid (Asito) over industriële schoonmaak: "Flexibiliteit enorm belangrijk"
"We leiden een deel van onze schoonmaakcollega's op tot brand- en mangatwachten. Die hoeven daardoor niet mee extern ingehuurd te worden. Daardoor kunnen we makkelijker inspringen op de situatie."

Het schoonmaken in een zwaar industriële omgeving, zoals een energiecentrale, is niet voor iedereen weggelegd. Maar voor schoonmaakbedrijf Asito is het dagelijkse kost. Wat maakt deze tak van sport zo bijzonder? Wat zijn de uitdagingen en vooral ook de kansen? We vroegen het aan Jasper Smid, corporate salesmanager voor het segment industrie bij Asito.

Er is geen standaardrecept voor industriële reiniging, blijkt al snel tijdens het gesprek met Smid. “Het gaat van kantoorschoonmaak in een productiesite tot aan hele zware industriële reiniging met behulp van vacuümauto’s en hogedruk. Waar wij ons op focussen is licht industriële schoonmaak en housekeeping-taken. Dat zijn schoonmaaktaken binnen de productieomgeving, waarbij we zorgen dat de elementen en vloeren stof- en vetvrij blijven.”

Grover en groter 

Wat maakt dit -behalve natuurlijk de zichtbaar andere omgeving- zo anders dan bijvoorbeeld reguliere kantoorschoonmaak? Smid: “Het type vervuiling is anders, om mee te beginnen. Het is allemaal groter en grover. In de reguliere schoonmaak maken medewerkers bijvoorbeeld de vloeren meestal schoon met wissers of dweilen, in de industrie gaat dat vooral met machines. Je hebt namelijk te maken met zwaardere vervuiling en grotere vloeroppervlaktes. Een ander verschil is dat in de reguliere schoonmaak vaak gesproken wordt over resultaatgerichte schoonmaak of belevingskwaliteit, maar dat is in de industrie minder aan de orde.”  

Veiligheid is allerbelangrijkst 

Een ander groot verschil zit hem in de veiligheid. “Dat is het belangrijkste van werken in een industriële omgeving”, zegt Smid. “We moeten ervoor zorgen dat onze mensen ’s avonds gewoon weer gezond aan de eettafel zitten. Je hebt het niet over een drempeltje wat misschien net even te hoog is. Het gaat echt over zaken die mensenlevens kunnen kosten als het niet goed geregeld is.”  

Hij legt uit wat er allemaal bij komt kijken. “Bij elke nieuwe industriële locatie waar we gaan werken, maakt onze eigen veiligheidskundige vooraf een risico-inventarisatie, eventueel aangevuld met een taakrisicoanalyse, die vervolgens met de veiligheidskundige van het desbetreffende bedrijf wordt besproken. Eventuele knelpunten lossen we op of we passen de werkzaamheden daaraan aan. Alles wordt vastgelegd in een VGM-plan.”  

Flexibel meebewegen met productieproces 

De schoonmaak beweegt continu om het productieproces van de klant heen. Dat is volgens Smid één van de interessantste kanten van het vak. “Het is enorm afwisselend. Geen dag is hetzelfde. Je hebt veel te maken met calamiteiten. Bij de kolencentrale kan er bijvoorbeeld een loopband kapotgaan, waardoor er kolen vanaf vallen. En jij moet dan met je collega’s opeens een ton kolen van de vloer afscheppen. Dat wist je ’s ochtends toen je begon nog niet. Zo kunnen er zich allerlei dingen voordoen waarbij je snel moet reageren”, zegt Smid. “Daarom is flexibiliteit enorm belangrijk.” Hij vervolgt: “Bij grote productieplants kan het miljoenen kosten als de productie een paar uur stilstaat. Die gaan echt niet zeggen ‘joh, we wachten wel een halfuurtje want de schoonmaak is nog bezig’. Je moet meebewegen.”  

Lees het hele artikel >>

Lees meer: