VNO-NCW en MKB-Nederland: terecht aandacht ondernemers in akkoord

VNO-NCW en MKB-Nederland: terecht aandacht ondernemers in akkoord

Het is terecht dat het hoofdlijnenakkoord aandacht besteedt aan ondernemerschap en het verdienvermogen van bedrijven, zeggen ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

De organisaties zijn ook blij met onder meer de nadruk op stabiel beleid en sommige belastingplannen. "Alleen zo creëren we stabiliteit en zekerheid die ondernemers nodig hebben om te kunnen investeren in de grote opgaven."

Fiscale plannen

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij dat eerdere fiscale plannen voor ondernemers zijn teruggedraaid. Bijvoorbeeld de belasting bij het kopen van aandelen en de verhogingen van de energiebelasting en CO2-heffing. "Dit zou schadelijk zijn geweest voor het ondernemings- en investeringsklimaat", stellen de ondernemersorganisaties. Wel maken de koepelorganisaties zich zorgen om onder meer het beëindigen van het Nationaal Groeifonds en het korten op de middelen voor onderzoek "in een tijd waarin innovatie belangrijker is dan ooit".

Blij met wat er niet in staat

MKB-Nederland is vooral ook tevreden over wat er niet in het coalitieakkoord staat. Dat heeft voorzitter Jacco Vonhof gezegd in het WNL-programma Goedemorgen Nederland. "Ik ben vooral blij dat we niet op elk terrein nieuw beleid gaan maken, maar overgaan tot de uitvoering", aldus Vonhof. "Ondernemers moeten weten waar ze aan toe zijn." Vonhof zegt diverse onderwerpen waar MKB-Nederland al langer voor pleit in het akkoord terug te zien, zoals dat werken meer moet lonen en dat de lasten niet verder omhoog gaan.

Lees meer:

Bonden: "Nog altijd geen zicht op akkoord over permanente en verbeterde zwaarwerk-regeling"

Bonden: "Nog altijd geen zicht op akkoord over permanente en verbeterde zwaarwerk-regeling"

Vanaf zaterdagnacht zijn de vakbonden een reeks stakingen voor een betere en permanente regeling om eerder te kunnen stoppen met zwaar werk gestart. Dankzij de regeling kunnen mensen met zwaar werk nu nog eerder met pensioen. De regeling loopt binnenkort af en is aan verbetering toe, zodat mensen met zwaar werk ook écht van de regeling gebruik kunnen maken. FNV, CNV en VCP zijn nog niet overtuigd door de geluiden die de politiek tot nu toe heeft laten horen rondom de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU) zoals het zwaarwerk-pensioen officieel heet.

Werkgevers betreuren wegblijven bonden bij beraad vroegpensioen

Werkgevers betreuren wegblijven bonden bij beraad vroegpensioen

Werkgeversorganisaties zijn teleurgesteld dat vakbonden nog geen aanleiding zien om weer te onderhandelen over een vroegpensioenregeling. Daardoor gaan aangekondigde stakingen in onder andere het trein- en streekvervoer en bij de politie door. Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) nodigde werkgevers en vakbonden uit om te praten over een vervanger van de huidige regeling voor eerder stoppen bij zwaar werk, die eind 2025 afloopt.

Bestuur SIEV. Vlnr: vice-voorzitter Laetitia Simonis, voorzitter Paul Fok, penningmeester Antoine Verhoef, bestuurslid communicatie Rolien van Groeningen en algemeen bestuurslid Frank Verberne.

Ook SIEV roept FNV en CNV op staking schoonmaak in te trekken

Vakbonden FNV en CNV doen een oproep om op 9 september te gaan staken. Eerder kwam Schoonmaken Nederland al met de oproep om de staking in te trekken. Ook branchevereniging SIEV roept op om het gesprek over eerder stoppen met werken voort te zetten, in plaats van te gaan staken.

Schoonmakend Nederland vindt aangekondigde staking prematuur

Schoonmakend Nederland vindt aangekondigde staking prematuur

FNV Schoonmaak en CNV Vakmensen hebben opgeroepen tot een landelijke staking in de schoonmaaksector op 9 september. Het doel is de verlenging van de vroegpensioenregeling (RVU), een verhoging van het bedrag dat maximaal boetevrij aan een werknemer mag worden betaald en het opzetten van een gevalideerde regeling hoe zwaar werk wordt bepaald.