Wetsvoorstel personeelsbehoud bij crisis in internetconsultatie

Wetsvoorstel personeelsbehoud bij crisis in internetconsultatie

In crisissituaties zoals oorlogen, pandemieën of overstromingen wil het kabinet voorkomen dat werkgevers in de problemen komen en werknemers hun baan verliezen. In dit soort onvoorzienbare situaties die buiten het ondernemersrisico vallen en waarin tijdelijk minder gewerkt kan worden, kunnen bedrijven daarom gebruikmaken van instrumenten uit het Wetsvoorstel personeelsbehoud bij crisis (Wpc).

Het wetsvoorstel is onderdeel van het bredere pakket met hervormingen voor de arbeidsmarkt. Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid presenteerde dit vorig jaar en nu is het in internetconsultatie. Minister Van Gennip: “Als er in een crisis opeens minder of zelfs helemaal niet gewerkt kan worden, moeten werkgevers snel kunnen schakelen. Met het Wetsvoorstel personeelsbehoud bij crisis bieden we bedrijven deze mogelijkheid en verkleinen we de kans op plotseling baanverlies. Nu dit wetsvoorstel in internetconsultatie gaat, brengen we het brede pakket met hervormingen voor de arbeidsmarkt weer een stap verder. We bieden werkenden meer zekerheid en bedrijven meer wendbaarheid.”

Instrumenten Wpc

In crisissituaties waarin er over een periode van twee maanden gemiddeld tenminste 20 procent minder werk is, kunnen bedrijven voor maximaal zes maanden aanspraak maken op de instrumenten uit de Wpc. Ze kunnen dan kiezen voor herplaatsing, verminderde loondoorbetaling met loonsubsidie of een combinatie van die twee.

Herplaatsing

Bij herplaatsing kan een bedrijf tijdelijk eenzijdig de werkzaamheden van personeel wijzigen, door hun werknemers in een andere functie te laten werken. Dit zodat medewerkers zoveel mogelijk kunnen blijven doorwerken. Werkgevers moeten hun personeel dan wel 100 procent blijven doorbetalen.

Verminderde loondoorbetaling

Werkgevers hebben ook de optie om hun werknemers 10 procent minder loon te betalen over de uren die door de crisis niet gewerkt kunnen worden. Als een werkgever hiervoor kiest, kan hij loonsubsidie aanvragen bij UWV. Hij krijgt dan 65 procent van de loonkosten over de niet-gewerkte uren. Een combinatie van herplaatsing en werknemers gedeeltelijk minder laten werken, waarbij voor de niet-gewerkte uren minder loon betaald wordt, is ook mogelijk.

Opvolger Wtv en NOW

Tijdens de pandemie bleek de regeling Werktijdverkorting (Wtv) niet bestand tegen de grote hoeveelheid aanvragen en werd in korte tijd de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) opgetuigd. Op basis van de lessen uit de coronacrisis is in overleg met het werkgevers- en werknemersorganisaties een completere regeling uitgewerkt in de vorm van de Wpc.

Lees meer:

CNV schort acties vroegpensioen op, FNV vraagt leden

CNV schort acties vroegpensioen op, FNV vraagt leden

Vakbond CNV heeft vrijdag aangekondigd de geplande acties rond de vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen op te schorten. Eenzelfde besluit hangt ook in de lucht bij FNV. Die bond is daarover vrijdagavond in gesprek gegaan met de zogeheten stakingsraad, waarin afgevaardigde stakingsleiders zitten. Zij beslissen of "het overleg voldoende vertrouwen biedt om nieuwe stakingen op te schorten tot 1 december", liet een woordvoerder weten.

Minister: eerste gesprek gevoerd met bonden over vroegpensioen

Minister: eerste gesprek gevoerd met bonden over vroegpensioen

Minister Eddy van Hijum heeft een eerste gesprek gevoerd met de vakbonden over een vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen, bevestigt de bewindsman. Ruim een week geleden kondigde Van Hijum aan dat hij weer om tafel zou gaan met vakbonden en werkgevers, maar vakbond FNV reageerde daarop eerst een verkennend gesprek te willen voeren.

Nederlanders krijgen recht om foutje te maken bij aanvraag sociale regelingen

Nederlanders krijgen recht om foutje te maken bij aanvraag sociale...

Mensen moeten een klein foutje kunnen maken bij het aanvragen van sociale regelingen. Dat vindt minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Nu zijn de regels te streng, waardoor mensen soms hard gestraft worden vanwege een vergissing.

FNV houdt slag om de arm over gesprekken vroegpensioen

FNV houdt slag om de arm over gesprekken vroegpensioen

FNV houdt een slag om de arm over de aanstaande gesprekken met het ministerie van Sociale Zaken over een vroegpensioen voor mensen met zwaar werk. Minister Eddy van Hijum zei met de bonden om tafel te gaan om formeel te onderhandelen over een nieuwe regeling. Maar FNV herhaalt dat er eerst verkennende gesprekken nodig zijn om te bepalen of "voorstellen serieus worden behandeld" door het ministerie. In de tussentijd worden acties die in oktober gepland stonden niet opgeschort.