FD: personeelsschaarste leidt tot hogere lonen schoonmakers

FD: personeelsschaarste leidt tot hogere lonen schoonmakers

De cao-onderhandelingen zijn weer vol in gang voor de nieuwe cao schoonmaak en de looneisen zijn niet mals. Het Financieel Dagblad heeft onderzocht dat dat niet alleen voor de schoonmaaksector geldt. En tegelijkertijd zien werkgevers dat een krappe arbeidsmarkt hun dienstverlening aantast.

Bedrijven kunnen steeds moeilijker aan schoonmakers en beveiligers komen. Dat is terug te zien in hun lonen: in de cao die in april afliep, kregen beveiligers er in ruim een jaar tijd 14,5 procent bij en schoonmakers 18 procent sinds 2022. Hoe nu verder nu de cao afloopt in juni dit jaar, dat is dus de vraag. "De gesprekken zijn constructief", zegt CNV-bestuurder Erik Maas tegen het FD. "Maar in 2023 steeg de inflatie door, dus we willen weer reparatie van de koopkracht." De vakbond zet in op een loonsverhoging van minimaal de inflatie voor beveiligers en 14 procent voor de schoonmakers voor twee jaar. "Dat lijkt heel veel, maar het minimumloon is ook gestegen en in de schoonmaak-cao willen we daar 20 procent boven zitten."

Exclusief

Werkgevers vinden de eisen te hoog en denken breder dan loonsverhogingen. Tegelijkertijd bedreigt de krapte hun dienstverlening. Het verloop is groot, het ziekteverzuim hoog. "Mensen die schoonmaken, beveiligen of zorgen, worden net zo exclusief als een handtas van Hermès: je moet er veel geld voor over hebben en dan hopen dat je wordt gekozen", zegt Ron Steenkuijl, directeur van de ADG Dienstengroep. Door personeelsgebrek staat de omzet onder druk. En de vooruitzichten zijn niet rooskleurig: vacatures in deze sectoren blijven openstaan. Innovaties in de robotisering en automatisering kunnen het werk slechts een beetje verlichten. Een op de drie schoonmakers is bovendien 55 jaar of ouder.

Koester je personeel

Werkgevers moeten het personeel dat beveiligt of schoonmaakt dus koesteren. En het is zaak nieuwe medewerkers te lokken. In de zoektocht naar nieuw personeel bedacht Steenkuijl een initiatief om de hoge uitval van leerlingen op roc’s tegen te gaan. "Dat doen we met een buddysysteem, waarbij medewerkers en leerlingen aan elkaar worden gekoppeld." Bij vijf roc’s in Zuid-Holland start binnenkort een pilot. Het doel is om 3000 leerlingen extra te begeleiden op weg naar een diploma en een baan in bijvoorbeeld de schoonmaak, beveiliging, techniek of zorg. "Het is een publiek-private samenwerking en alle bedrijven kunnen meedoen." Is de pilot een succes, dan wordt het project uitgebreid.

In een poging personeel langer vast te houden ontwikkelde ADG Groep daarnaast een employee journey, vertelt Steenkuijl. "Tijdens hun werknemersreis worden medewerkers goed begeleid. Als zij in de problemen komen of zich willen ontwikkelen. Zo proberen wij ze zo lang mogelijk te binden."

Betere arbeidsvoorwaarden

Uiteindelijk gaat het toch vooral om meer loon, vindt de vakbond. Ook voor de mensen die al langer het werk doen. Die verdienen een eenmalige uitkering voor hun trouwe dienst, bepleit CNV. AWVN vindt dat de vakbonden te veel nadruk leggen op het geld. Volgens Anne Megens, adviseur bij de werkgeversvereniging, hebben de schoonmakers vooral behoefte aan goede werktijden en flexibiliteit. "Nu moet dat werk vaak toch vaak nog ’s avonds gebeuren, of ’s ochtends vroeg. Als dat niet hoeft, doen mensen het werk met meer plezier en willen zij vaker meer uren werken."

Die beweging is al in gang gezet, zegt Steenkuijl. "Vroeger kwam een opdrachtgever bij ons en zei: wij hebben een kantoorpand van tien etages en willen dat dat ’s ochtends tussen 7 en 9 uur wordt schoongemaakt. Zo werkt het vaak niet meer. Bij zo’n opdracht kijken wij nu eerst wie er in de buurt werkt en hoe laat het hun schikt om te werken. Wij komen dan terug met een lijstje: we kunnen het doen, maar op dat tijdstip en onder die voorwaarden." De meeste opdrachtgevers begrijpen dat wel, zegt Steenkuijl. "Ook zij hebben hier een rol in. Je moet het werk inrichten op een manier die het beste is voor de medewerker. Anders gaat die ergens anders aan de slag."

Bron: FD

Lees meer: