Het is weer tijd voor btw-aangifte: 5 tips

Het is weer tijd voor btw-aangifte: 5 tips

Het is weer juli en dat betekent: tijd voor de btw-aangifte over het tweede kwartaal. Ook als je geen omzet had. Met deze 5 tips is de btw-aangifte zo gepiept vóór de deadline op 31 juli.

Door op tijd je btw-aangifte te doen en te betalen, voorkom je een naheffingsaanslag. Vorig kwartaal ontvingen ruim 200.000 ondernemers een naheffingsaanslag, omdat ze te laat waren met het invullen van de btw-aangifte of met hun betaling. Belangrijk dus om op tijd te beginnen.

5 tips

  • Tip 1: Een goede voorbereiding is het halve werk. Voor je het weet is het 31 juli. Blok daarom alvast een halfuur in je agenda voor het doen van je btw-aangifte. En zorg ervoor dat je administratie altijd bijgewerkt is. Dan heb je de btw-aangifte zo gedaan.
  • Tip 2: Kijk het webinar over de btw-aangifte terug. De Belastingdienst organiseert meerdere keren per jaar webinars. Dat kan handig zijn ter voorbereiding op bijvoorbeeld het doen van je btw-aangifte. Zeker als je voor de eerste keer btw-aangifte doet als startende ondernemer. In het gratis webinar krijg je onder andere uitleg over de btw-aangifte en tips. Heb je het webinar voor ondernemers over het invullen van je eerste btw-aangifte gemist? Geen zorgen. Je kijkt het webinar eenvoudig terug. 
  • Tip 3: Geen omzet? Doe alsnog btw-aangifte. Je hebt dit in 1 minuut geregeld. Geen omzet in het afgelopen kwartaal? En geen uitgaven waarover je btw mag terugvragen? Ook dan moet je btw-aangifte doen. Je vult dan ‘Nee’ in op de vraag of je dit tijdvak iets hebt aan te geven. Daarna kun je de aangifte ondertekenen en verzenden. 
  • Tip 4: Maak gebruik van boekhoudsoftware. Maak het jezelf makkelijker en gebruik boekhoudsoftware. Je kunt de btw-aangifte direct vanuit de boekhoudsoftware verzenden. Dat is handig en scheelt tijd. Op de website van de Belastingdienst lees je hier meer over. 
  • Tip 5: Betaal met iDeal. Blijkt uit de btw-aangifte dat je moet betalen? Betaal dan meteen met iDeal. Dat kan vanuit Mijn Belastingdienst Zakelijk. Het goede betalingskenmerk, rekeningnummer en bedrag zijn dan al voor je ingevuld. 

Lees meer: