Subsidieregeling ondersteuning werkgevers inzet statushouders gepubliceerd

Subsidieregeling ondersteuning werkgevers inzet statushouders gepubliceerd

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de subsidieregeling 'ondersteuning werkgevers inzet statushouders' gepubliceerd. Deze subsidieregeling biedt werkgevers een financiële tegemoetkoming voor de extra begeleiding van statushouders op de werkvloer, gericht op het verkleinen van de taal- en cultuurverschillen.

De inzet van statushouders draagt bij aan het verminderen van de krapte op de arbeidsmarkt. Als statushouders gaan werken dan leren zij ook sneller de Nederlandse taal en cultuur. Statushouders worden zo sneller onderdeel van de Nederlandse samenleving. Deze subsidieregeling geeft werkgevers een impuls om statushouders duurzaam in te zetten in hun organisatie. De subsidieregeling is een aanvulling op de bestaande (financiële) ondersteuning die werkgevers via de regionale Werkgeversservicepunten kunnen krijgen bij onder andere werving en selectie, opleiding en begeleiding van werkzoekenden (waaronder statushouders).

Aanvraag in september

Van 2 september 2024 09:00 uur tot en met 30 september 2024 23:59 uur kan de subsidie worden aangevraagd door werkgevers via het Subsidieportaal van Uitvoering Van Beleid (UVB). De subsidie is voor maximaal vier statushouders, voor een maximaal bedrag van 24.000 euro. Werkgevers kunnen voor de eerste statushouder die ze in dienst hebben 8.000 euro aanvragen, voor de tweede statushouder 6.000 euro en voor de derde en vierde statushouder elk 5.000 euro. De subsidie kan worden aangevraagd voor statushouders die vanaf 1 januari 2024 in dienst zijn getreden, of voor statushouders die nog niet eerder in dienst zijn geweest.

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor de subsidie, zijn er een paar voorwaarden:

  • De werkgever maakt een activiteitenplan. In het activiteitenplan geef je aan hoe je de begeleiding organiseert, hoe je de (organisatie-)cultuur gaat bijbrengen en hoe ze de Nederlandse taal en vaktaal op de werkvloer gaan leren.
  • De werkgever geeft aan voor welke statushouder(s) deze subsidie wordt gebruikt.
  • De werkgever verklaart dat na de subsidieverlening de statushouder(s) een (leer)-arbeidsovereenkomst aangeboden krijgt of krijgen voor minimaal 20 uur per week voor de duur van ten minste één jaar.

Handreiking voor werkgevers

Voor het maken van een activiteitenplan voor statushouders ontwikkelde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een handreiking voor werkgevers. Hierin staan (algemene) tips en tricks over hoe werkgevers de begeleiding op de werkvloer effectief kunnen vormgeven.

Bron: Rijksoverheid

Lees meer:

CSU en Lees Simpel app bundelen krachten in strijd tegen laaggeletterdheid

CSU en Lees Simpel app bundelen krachten in strijd tegen laaggeletterdheid

Tijdens de Week van Lezen & Schrijven kondigt schoonmaakbedrijf CSU een nieuw partnerschap aan met de Lees Simpel app. Deze gratis app helpt mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, of voor wie Nederlands niet de moedertaal is, door ingewikkelde brieven om te zetten in begrijpelijke taal.

Stichting Lezen en Schrijven: maak samenleving toegankelijker voor 2,5 miljoen mensen

Stichting Lezen en Schrijven: maak samenleving toegankelijker voor 2,5 miljoen mensen

Op zondag 8 september was het Wereldalfabetiseringsdag. Daarom organiseert Stichting Lezen en Schrijven deze hele week de jaarlijkse Week van lezen en schrijven. De stichting roept onder meer bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties op om de samenleving toegankelijker te maken.

Werkgeversorganisaties pleiten voor meer banen voor mensen met arbeidsbeperking

Werkgeversorganisaties pleiten voor meer banen voor mensen met arbeidsbeperking

Werkgevers kunnen meer doen om hun werkplek toegankelijk te maken voor mensen met een arbeidsbeperking, vinden VNO-NCW en MKB-Nederland. Met een actieverklaring willen de werkgeversorganisaties knelpunten op de werkvloer wegnemen, zodat de arbeidsmarkt inclusiever wordt. De twee organisaties hebben de verklaring tijdens de Paralympische Spelen in Parijs overhandigd aan staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie).

Vebego collega's rennen Zuidas Run voor inclusiviteit en betrokkenheid

Vebego collega's rennen Zuidas Run voor inclusiviteit en betrokkenheid

Vrijdag 14 juni vond de veertiende editie van de Zuidas Run in Amsterdam-Zuid plaats. Dit jaar renden ook 48 collega's van Vebego mee. Een nieuws record voor de dienstverlener en daar zijn ze trots op.