Voorlichtingsmateriaal Nederlandse Arbeidsinspectie over wet- en regelgeving

Voorlichtingsmateriaal Nederlandse Arbeidsinspectie over wet- en regelgeving

De Nederlandse Arbeidsinspectie houdt controles op de naleving van arbeidswetten. De inspecteurs constateren bij inspecties dat er bij bedrijven behoefte is aan extra informatie.

Daarom attenderen we je op voorlichtingsmateriaal over de Arbeidstijdenwet (ATW), Wet Arbeid Vreemdelingen (WAV), Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de EU (WagwEU) en het Wettelijk Minimumloon (WML).

  • Handhavingsbeleid Arbeidstijdenwet (ATW): Je vindt hier een korte uitleg over het handhavingsbeleid van de Arbeidstijdenwet. Waar controleert de Arbeidsinspectie precies op en hoe en wanneer doen ze dat? 
  • Werking Wet arbeid vreemdelingen (WAV) en verplichting check ID bewijzen: Als werkgever mag je alleen arbeidskrachten laten werken van wie je de identiteit kent en die in Nederland mogen werken. Aan deze verificatieplicht moet je altijd voldoen, voordat je iemand voor je laat werken. De Arbeidsinspectie heeft een stappenplan gemaakt om je daarbij te helpen. Als je deze stappen helemaal doorloopt, heb je de identiteit van je arbeidskrachten gecontroleerd en onderzocht of zij in Nederland mogen werken.
  • Wet arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie (WagwEU) en boetebedragen: In deze wet staat dat gedetacheerde werknemers recht hebben op een aantal kernvoorwaarden uit de Nederlandse arbeidswetgeving. Bijvoorbeeld loon, werktijden en vakantiedagen. Ook geldt een meldplicht en zijn er administratieve verplichtingen. De Nederlandse Arbeidsinspectie controleert hierop en beboet als een detachering niet correct is gemeld of als er aan een andere administratieve verplichting niet is voldaan.
  • Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML): Het wettelijk minimumloon en de wettelijke minimumvakantiebijslag gelden als minimum beloning voor werk dat in Nederland in dienstbetrekking wordt verricht. 

Lees meer:

Bijna driekwart zzp'ers mogelijk schijnzelfstandig

Bijna driekwart zzp'ers mogelijk schijnzelfstandig

Zeven op de tien zzp'ers is mogelijk schijnzelfstandig, blijkt uit een zzp-check van uitzendbureau Nedflex. Rond 700 opdrachtgevers hebben de zzp-check momenteel ingevuld.

Aankomende veranderingen bijtelling zakelijke auto's

Aankomende veranderingen bijtelling zakelijke auto's

Per 1 januari 2025 veranderen de regels rondom de bijtelling van zakelijke auto's. Mobiliteitsexpert Roland Tameling schetst in een artikel op De Ondernemer de situatie zoals het was, is en wat komen gaat.

Wetswijzigingen in het arbeidsrecht: wat komt eraan?

Wetswijzigingen in het arbeidsrecht: wat komt eraan?

Er zijn de laatste tijd flink wat veranderingen in het arbeidsrecht gaande. Sommige wetsvoorstellen zijn al een heel eind op weg, en met het nieuwe jaar in het vizier, is het goed om te weten wat je kunt verwachten. Van meer zekerheid voor flexwerkers tot strengere regels voor concurrentiebedingen. We zetten de veranderingen op een rij.

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Kabinet zet stap met verbeteren aanpak regeldruk

Minister Beljaarts van Economische Zaken zet zich via het Regeerprogramma in om de last die Nederlandse (mkb-)ondernemers ervaren door regeldruk te verlagen. Onderdeel daarvan is dat het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) nadrukkelijker hierover kan adviseren bij Europese en Nederlandse wetsvoorstellen. Een wetswijziging om dit permanent te doen, wacht nog op behandeling in de Tweede Kamer. Daarom heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel om daarop vooruitlopend de tijdelijke status van het ATR te verlengen, om toch regeldruk te kunnen aanpakken.