Toename gebruik van huishoudelijke hulp

Toename gebruik van huishoudelijke hulp

In de eerste helft van 2023 maakten meer dan 485.000 mensen gebruik van huishoudelijke hulp die werd gefinancierd via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Hieronder vallen o.a. schoonmaakdiensten in de particuliere sector. Het is bedoeld om mensen te ondersteunen die daar behoefte aan hebben.

De stijging in het gebruik van deze dienst is opvallend: het is een toename van 27 procent vergeleken met 2019.

Meer thuisondersteuning

In totaal kregen in de eerste helft van 2023 meer dan 1,1 miljoen mensen hulp of ondersteuning thuis via de WMO. Deze ondersteuning is breed, en loopt uiteen van hulp bij het schoonmaken tot begeleiding in het dagelijks leven.

Rol van gemeenten

In de WMO 2015 is vastgelegd dat de verantwoordelijkheid voor het bieden van hulp en ondersteuning bij gemeenten ligt. Gemeenten bieden verschillende voorzieningen aan hun inwoners, afhankelijk van hun specifieke behoeften. De ondersteuning kan variëren van hulp bij huishoudelijke taken, zoals schoonmaken, tot meer persoonlijke begeleiding en de verstrekking van essentiële hulpmiddelen.

Waarom de stijging?

Er zijn verschillende redenen te bedenken voor de stijging in het gebruik van huishoudelijke hulp en andere vormen van ondersteuning. Een belangrijke factor kan de vergrijzing van de bevolking zijn, waardoor meer mensen ondersteuning nodig hebben om zelfstandig te kunnen blijven wonen. Daarnaast kunnen ook veranderingen in de zorgbehoeften en een toegenomen bewustzijn over de beschikbare ondersteuningsmogelijkheden bijdragen aan de stijging.

Bron: SIEV

Lees meer: