FNV en CNV roepen schoonmakers op: ga staken op 9 september

FNV en CNV roepen schoonmakers op: ga staken op 9 september

"Op maandag 9 september gaan alle schoonmakers van Nederland staken! Want het wordt hoog tijd dat de regering ervoor zorgt dat schoonmakers eerder kunnen stoppen met werken", zo roept vakbond FNV op. En ook CNV sluit zich aan bij deze actie: "Vind je het belangrijk dat schoonmakers eerder kunnen stoppen met werken? Kom dan op 9 september naar Schiphol. We voeren daar met elkaar actie voor een betere én blijvende regeling voor zwaar werk."

Schoonmaak is lichamelijk werk en dat kan door de jaren heen zijun weerslag hebben. Daarom valt schoonmaakwerk ook onder zwaar werk en bestaan er mogelijkheden om vervroegd met pensioen te gaan. En van die regelingen, de regeling Vervroegd Uittreden (RVU) houdt eind 2025 echter op te bestaan. Een slechte zaak volgens de vakbonden. Daarom roepen ze schoonmakers op te gaan staken.

FNV

FNV betoogt: "Alle Nederlanders moeten steeds langer werken voordat ze AOW krijgen. Minimaal tot 67 jaar, maar hoe jonger je nu bent, hoe langer je straks door moet werken. En dat kan niet, want schoonmakers doen zwaar lichamelijk werk. Ook zijn schoonmakers vaak al jong begonnen met werken. Daardoor moeten zij wel vijftig jaar of langer werken voordat ze met pensioen kunnen. Dat is te lang! Wij eisen van de politiek dat er een regeling komt waardoor wij eerder kunnen stoppen. Die regeling is er nu, maar loopt in 2025 af. De politiek heeft nog steeds niet besloten over verlenging van de regeling. Terwijl we in 2019 al hebben afgesproken dat er een goede regeling moet komen voor zwaar werk. Al bijna een jaar is de FNV hierover aan het onderhandelen met werkgevers en met de politiek. Maar dat levert niets op."

CNV

Met de staking volgen de bonden acties in andere sectoren. Onder andere politie, de bouwvakkers, treinmachinisten en buschauffeurs kwamen de laatste tijd ook in actie voor hun rechten. CNV: "Die regeling voor zwaar werk moet ook na 2025 blijven bestaan én worden verbeterd. Zodat je als schoonmaker eerder kunt stoppen met werken én je dan ook nog voldoende inkomen overhoudt. Niet alleen in de schoonmaak komen werknemers hiervoor in actie. Dit gebeurt in deze periode ook in andere sectoren en bedrijven. Bijvoorbeeld bij de politie, het openbaar vervoer en de industrie."

Schiphol

De staking vindt dus plaats op 9 september en gaat om 13:00 uur van start. De actie vindt plaats op Schiphol. De bonden willen hiermee een duidelijk signaal afgeven aan de politiek. Je kunt je registeren als staker via CNV of FNV. Zo ontvang je ook informatie over de praktische zaken rond de staking.

Lees meer:

Bonden: "Nog altijd geen zicht op akkoord over permanente en verbeterde zwaarwerk-regeling"

Bonden: "Nog altijd geen zicht op akkoord over permanente en verbeterde zwaarwerk-regeling"

Vanaf zaterdagnacht zijn de vakbonden een reeks stakingen voor een betere en permanente regeling om eerder te kunnen stoppen met zwaar werk gestart. Dankzij de regeling kunnen mensen met zwaar werk nu nog eerder met pensioen. De regeling loopt binnenkort af en is aan verbetering toe, zodat mensen met zwaar werk ook écht van de regeling gebruik kunnen maken. FNV, CNV en VCP zijn nog niet overtuigd door de geluiden die de politiek tot nu toe heeft laten horen rondom de Regeling Vervroegde Uittreding (RVU) zoals het zwaarwerk-pensioen officieel heet.

Werkgevers betreuren wegblijven bonden bij beraad vroegpensioen

Werkgevers betreuren wegblijven bonden bij beraad vroegpensioen

Werkgeversorganisaties zijn teleurgesteld dat vakbonden nog geen aanleiding zien om weer te onderhandelen over een vroegpensioenregeling. Daardoor gaan aangekondigde stakingen in onder andere het trein- en streekvervoer en bij de politie door. Minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) nodigde werkgevers en vakbonden uit om te praten over een vervanger van de huidige regeling voor eerder stoppen bij zwaar werk, die eind 2025 afloopt.

Bestuur SIEV. Vlnr: vice-voorzitter Laetitia Simonis, voorzitter Paul Fok, penningmeester Antoine Verhoef, bestuurslid communicatie Rolien van Groeningen en algemeen bestuurslid Frank Verberne.

Ook SIEV roept FNV en CNV op staking schoonmaak in te trekken

Vakbonden FNV en CNV doen een oproep om op 9 september te gaan staken. Eerder kwam Schoonmaken Nederland al met de oproep om de staking in te trekken. Ook branchevereniging SIEV roept op om het gesprek over eerder stoppen met werken voort te zetten, in plaats van te gaan staken.

Schoonmakend Nederland vindt aangekondigde staking prematuur

Schoonmakend Nederland vindt aangekondigde staking prematuur

FNV Schoonmaak en CNV Vakmensen hebben opgeroepen tot een landelijke staking in de schoonmaaksector op 9 september. Het doel is de verlenging van de vroegpensioenregeling (RVU), een verhoging van het bedrag dat maximaal boetevrij aan een werknemer mag worden betaald en het opzetten van een gevalideerde regeling hoe zwaar werk wordt bepaald.