Edgar van Engelen (Qualis Insight) over soap rond aanbesteding: "Met open mond heb ik dit gelezen"

Edgar van Engelen (Qualis Insight) over soap rond aanbesteding: "Met open mond heb ik dit gelezen"

Er is al enige tijd reuring rond de aanbesteding die de gemeente Pijnacker-Nootdorp in de markt zette voor de schoonmaak van sportaccommodaties. De aanbesteding voldoet niet in het minst aan de Code Verantwoordelijk Marktgedrag en de situatie leidde zelfs tot Kamervragen van CDA-fractievoorzitter Janno Meijer. De gemeente meent echter dat het schoonmaakwerk eenvoudig is en dus is het redelijk dat de prijs doorslaggevend is. Ze hebben ondertussen een partij gevonden die het werk op zich gaat nemen.

Het schoonmaakbedrijf dat de aanbesteding gegund heeft gekregen, is Cleaning Service Sayadi uit Pijnacker, eigendom van Othman Sayadi. Zij zijn niet aangesloten bij een branchevereniging en hebben de Code niet ondertekend. Dat laatste geldt trouwens ook voor de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Volgens het schoonmaakbedrijf leveren ze de beste tarieven en de beste kwaliteit.

Open mond

Ook nu reageert de branche met stijgende verbazing op de hele gang van zaken rond deze aanbesteding. Op de LinkedInpagina van Edgar van Engelen, directeur van Qualis Insight, lezen we: "Met open mond heb ik dit stuk gelezen. Dat kwaliteit op 40 procent wordt gezet en prijs op 60 procent. Alleen omdat de gemeente vindt dat schoonmaak eenvoudig werk is. Ik daag hierbij de betrokken ambtenaren uit om zelf de schoonmaak ter hand te nemen en kijken of ze het dan nog steeds eenvoudig werk vinden.”

Druk bij schoonmakers

Van Engelen vervolgt: “Ik controleer graag hun werk dan af en zal ze met een gerust hart wijzen op de fouten die ze maken. Schoonmaak is een vak en niet domweg een doekje en groene zeep. Ik denk dat deze ambtenaren zich niet hebben ingeleefd in het schoonmaak vak. Dat de gemeente nu op deze wijze in het nieuws komt vind ik persoonlijk prima. Want we weten allemaal op welke schouders de druk komt, de schoonmakers. Theoretisch kan de aanbesteding op deze wijze (misschien), maar de kwaliteit moet prevaleren boven prijs. En kwaliteit is investeren in goed opgeleide schoonmaakmedewerkers die in een veilige werkomgeving hun werk met passie en trots kunnen uitvoeren.”

Schoonmaker hoort op één

Volgens de branche is dit niet hoe een zichzelf respecterende gemeente hoort aan te besteden. De schoonmaker hoort altijd belangrijker te zijn dan de prijs. Daar is Van Engelen het mee eens: “Ik ben bang dat als ambtenaren zo kijken naar schoonmaak dat de werkomgeving voor de schoonmaak niet optimaal is en misschien wel als onprettig wordt ervaren. Overheid heeft een voorbeeldfunctie dus doe wat juist is en zet de schoonmaker op één en niet de prijs. Zonder goede schoonmaak en schoonmakers kunnen jullie niet werken.”

Lees meer: