Per 1 september in België verplichte aanwezigheidsregistratie schoonmaak

Per 1 september in België verplichte aanwezigheidsregistratie schoonmaak

In België draait al enkele maanden de officiële aanwezigheidsregistratie op proef. Vanaf 1 september 2024 wordt deze aanwezigheidsregistratie verplicht. Tijdens een overgangsperiode tot 31 december zullen de inspectiediensten begeleiden en geen sancties opleggen, behalve bij fraude.

De bedoeling van de aanwezigheidsregistratie is om fraude tegen te gaan. Er zijn helaas malafide werkgevers. Soms worden prestaties niet aangegeven of verkeerd betaald. Zwartwerk komt voor, of soms nog erger: uitbuiting en mensenhandel. Werknemers zijn het schachtoffer. Te weinig loon, minder vakantiegeld, problemen met eindejaarpremie, pensioen, enzovoorts. Met de aanwezigheidsregistratie kan de sociale inspectie beter controleren.

Registratie voor wie?

Alle werknemers, zelfstandigen, uitzendkrachten of stagiairs die gebouwen schoonmaken voor een schoonmaakbedrijf moeten zich registreren. Ook jobstudenten moeten zich registreren. Als werknemer moet je de registratie doen als je begint en als je stopt met werken en aan het begin en einde van de pauzes. Het registreren met de eigen smartphone geeft recht op een onkostenvergoeding van 7 euro per maand. Schoonmaak met dienstencheques of schoonmaak door intern personeel, vallen niet onder deze reglementering.

Bron: ACV

Lees meer: