TU Wenen ontwikkelt robotarm die leert van mensen voor dagelijkse schoonmaakklussen

TU Wenen ontwikkelt robotarm die leert van mensen voor dagelijkse schoonmaakklussen
Foto: TU Wien

Onderzoekers van de TU Wien hebben een robot ontwikkeld die kan leren schoonmaken door mensen na te doen. Dit kan een uitkomst bieden in het dagelijks leven, doordat de robot tijdrovende schoonmaaktaken kan overnemen die moeilijk te automatiseren zijn. Denk aan het schoonmaken van de badkamer, met alle verschillende vormen en hoeken die een badkamer vaak rijk is.

Het blijkt lastig te zijn om een robotarm te programmeren om een oppervlak als een badkamer volledig te reinigen, inclusief het aanpassen aan complexe vormen en het nauwkeurig toepassen van kracht. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat hij elk randje van de wastafel meepakt, ook als die een vreemde vorm heeft? Daarom ontwikkelde het team van TU Wien een innovatieve leermethode, waarbij de robot mensen observeert die met een speciale spons, voorzien van krachtsensoren en markeringen, oppervlakken schoonmaken.

Machine learning

Deze data wordt verwerkt via machine learning-technieken, waarbij een neuraal netwerk traint op basis van bewegingen en krachten die mensen toepassen. Het resultaat is een robot die niet alleen de specifieke taak kan nadoen, maar ook kan leren om diverse oppervlakken zelfstandig schoon te maken, zelfs als deze een andere vorm hebben. “De robot leert dat je de spons anders moet vasthouden, afhankelijk van de vorm van het oppervlak, en dat je op een strak gebogen gedeelte meer kracht moet uitoefenen dan op een vlak oppervlak”, legt onderzoeker Christoph Unger uit.

Niet alleen schoonmaken

De technologie is niet alleen bruikbaar voor schoonmaakklussen. De robotarm kan bijvoorbeeld ook leren schuren, polijsten, lakken en lassen. In de toekomst kan de robot zelfs mobiel worden gemaakt en als assistent fungeren, bijvoorbeeld in een werkplaats. Een volgende stap is het delen van kennis tussen robots, waardoor ze elkaars ervaringen en leermodellen kunnen gebruiken.

Lees het hele artikel op Scientias >>

Lees meer: