Nationaal Toiletonderzoek 2022: Is het daadwerkelijk zo schoon als het eruit ziet? (blog)

Nationaal Toiletonderzoek 2022: Is het daadwerkelijk zo schoon als het eruit ziet? (blog)

Op zo ongeveer de heetste dag van het jaar heb ik rondom twee klantbezoeken mijn agenda geblokt om mijn bijdrage aan het Nationaal Toiletonderzoek te verzorgen. Vanwege de hitte die dag drink ik veel en dat komt goed uit: bij elke testlocatie moet ik ook daadwerkelijk gebruik maken van het toilet.

Maar soepel is mijn start op de eerste locatie niet. Ik begin in een vijfsterrenhotel in Amsterdam en als ik de toiletgroep binnen kom, zijn er twee heren van de technische dienst bezig met een reparatie aan een wasbak. Ik gedraag me maar als een normale toiletbezoeker, dus mijn testjes uitvoeren en foto’s maken gaat natuurlijk niet. Ik probeer het op een andere etage binnen het hotel nog een keer, maar daar tref ik in de toiletgroep een dame van het schoonmaakteam. Omdat ik toch wil testen sluit ik me even op in een toilet en wacht ik tot ik haar weg hoor gaan. Gelukkig: nu kan ik toch nog testen en foto’s maken! Ben benieuwd of het nu ook daadwerkelijk zo schoon is als het eruitziet.

Luchtdrogers

Wat mij verbaasd is dat ik op enkele locaties toch nog handdroging met lucht tegenkom. Dit terwijl die in de coronaperiode toch echt uit de gratie waren geraakt, doordat bacteriën en virussen zich via deze luchtdrogers juist heel erg verspreiden door een toiletgroep. Daarentegen kom ik dit jaar wel meer sensorkranen en non-touch zeepdispensers tegen dan voorgaande jaren, dus dat gaat de goede kant op qua hygiëne.

Gepimpte toiletten

Verder valt het mij op dat ik bij veel locaties heel mooie visuals zie op deuren en/of wanden. Dat is een perfecte manier om een bepaalde sfeer in een toiletgroep te krijgen, maar ook een goede manier om een gedateerde toiletgroep eenvoudig en voordelig te 'pimpen'. Voordeel daarbij is ook dat je gelijk van die vaak vieze voegen af bent.

Visuals zijn een goede manier om een gedateerde toiletgroep eenvoudig en voordelig te 'pimpen'.

Aandacht schoonmaak kan beter

Mijn snelle conclusie na en dagje testen is dat er steeds meer aandacht is voor de uitstraling van de toiletgroepen, maar dat er op schoonmaakvlak nog wel wat aandachttekort is op sommige locaties. En met de huidige krapte op de arbeidsmarkt verwacht ik niet dat er snel meer tijd in de schoonmaak van toiletgroepen wordt ingezet. Gelukkig leveren wij passende sanitaire dispensers en goede en duurzame materialen en middelen voor het efficiënt en hygiënisch reinigen van toiletgroepen. Met dat in gedachte ga ik morgen weer lekker de weg op om onze klanten te bezoeken en op die manier mijn bijdrage te leveren aan een betere hygiëne.

Rob Lamers, Key Accountmanager Facility Trade Group

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Afgelopen 19 december was het Wereldtoiletdag. Een mooi haakje voor Geberit om weer eens de staat van sanitaire voorzieningen aan te slingeren, met name op scholen. Die staat is op bijvoorbeeld Belgische scholen erbarmelijk volgens de producent voor sanitaire producten. En dat heeft impact, zowel op het vlak van schoolresultaten, als op het vlak van sociaal en fysiek welzijn.

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Terwijl openbare toiletten in Japan vanzelfsprekend tot het culturele domein behoren, ontbeert Nederland deze noodzakelijke voorziening op grote schaal. Dit is vooral schrijnend voor vrouwen - toch de helft van de bevolking. Waar gaat het mis? Onveiligheid en stank, gebrekkige budgettering voor onderhoud en een vermeend tekort aan beschikbare openbare ruimte blijken obstakels. Drie architectonisch gerenoveerde toiletgebouwen in Tokyo tonen aan dat deze bezwaren onnodig zijn.

Leroy Ranglek en Joseph Nickisch richten Bamboi op: "Bamboe moet perceptie toiletpapier veranderen"

Leroy Ranglek en Joseph Nickisch richten Bamboi op: "Bamboe moet...

Duurzaam toiletpapier, gemaakt van 100 procent bamboe: Bamboi wil dat dit het 'nieuwe normaal' wordt. Begin dit jaar werd het bedrijf van Leroy Ranglek en Joseph Nickisch uitgeroepen tot winnaar van de CSU Smart Solution of the Year-award. "Als je vanuit je basisbehoeftes al de juiste en duurzame keuze maakt, ga je daar in de rest van je leven ook op letten."

44 procent voelt zich angstig bij gebruik openbare sanitaire ruimtes 

44 procent voelt zich angstig bij gebruik openbare sanitaire ruimtes

Uit internationaal onderzoek van Tork (Verenigde Staten, Mexico, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland) blijkt dat bijna de helft van de respondenten (44 procent) zich angstig voelt bij het gebruik van openbare sanitaire ruimtes. Zij voelen zich niet veilig en nemen minder graag deel aan sociale activiteiten in het openbaar om openbare sanitaire ruimtes te vermijden.