Nationaal Toiletonderzoek 2022: Shit happens (blog)

Nationaal Toiletonderzoek 2022: Shit happens (blog)

Na een korte pauze, mede door de corona pandemie, had Facility Trade Group dit jaar weer de eer om het Nationale toiletonderzoek uit te voeren. Gewapend met teststrips en een grote handtas mocht ook ik op pad om in de noordelijke regio's de staat van het sanitair te testen.

Eerlijk gezegd had ik geen idee wat ik kon verwachten. Tuurlijk gebruik je zo nu en dan wel een openbaar toilet, maar meestal is de nood bij mij dan ook wel zo hoog dat ik verder niet op inrichting, hygiëne en ontbrekende onderdelen let. Nu stond ik daar met mijn mobieltje foto’s te maken van de damestoiletten, terwijl ik met diverse gelabelde strips de verplichte testen afnam.

Overal dezelfde witbetegelde muren met kunststoffen dispensers.

Compleet maar saai

Het viel mij op dat eigenlijk alle toiletten redelijk compleet waren qua inrichting. Wel was het allemaal behoorlijk eentonig. Overal dezelfde witbetegelde muren met kunststoffen dispensers die niet eens altijd op elkaar waren afgestemd. Was mijn ervaring dan zo slecht? Nee dat viel ook wel mee. Gelukkig zaten er ook een paar pareltjes tussen, zoals een cowboy restaurant waar zelfs de toiletten in stijl waren. Of een NS-station waar er gewerkt was met strakke gladde wanden en kleurrijke afbeeldingen. Door hierop te letten, werd het voor mij al snel duidelijk dat de aankleding op zich al een heleboel doet voor je totale beleving.

Vergeten kindje

De meeste toiletten leken, ondanks de sobere inrichting, optisch schoon. Of ze ook écht schoon waren zal nog moeten blijken. De geur van desinfectiemiddelen of groene appeltjes die je tegemoet kwam bij het betreden van het toilet, speelden hierin ook een aardige rol. Dit was beter dan dat je het gevoel had de zure urinelucht van je voorganger nog te kunnen ruiken. Over het algemeen was ik niet ontevreden over de toiletten die ik gedurende mijn onderzoeksperiode tegen ben gekomen. Mijn tip aan de uitbaters is: zorg vooral dat er ook aandacht wordt besteed aan je toilet en niet dat het als vergeten kindje eindigt, want een aangenaam toilet kan je zaak zeker ten goede komen.

Thirza Glastra, Trainee Marketing bij Facility Trade Group

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Geberit pakt slecht schoolsanitair aan

Afgelopen 19 december was het Wereldtoiletdag. Een mooi haakje voor Geberit om weer eens de staat van sanitaire voorzieningen aan te slingeren, met name op scholen. Die staat is op bijvoorbeeld Belgische scholen erbarmelijk volgens de producent voor sanitaire producten. En dat heeft impact, zowel op het vlak van schoolresultaten, als op het vlak van sociaal en fysiek welzijn.

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Drie openbare toiletgebouwen in Tokyo waar Nederland van kan leren

Terwijl openbare toiletten in Japan vanzelfsprekend tot het culturele domein behoren, ontbeert Nederland deze noodzakelijke voorziening op grote schaal. Dit is vooral schrijnend voor vrouwen - toch de helft van de bevolking. Waar gaat het mis? Onveiligheid en stank, gebrekkige budgettering voor onderhoud en een vermeend tekort aan beschikbare openbare ruimte blijken obstakels. Drie architectonisch gerenoveerde toiletgebouwen in Tokyo tonen aan dat deze bezwaren onnodig zijn.

Leroy Ranglek en Joseph Nickisch richten Bamboi op: "Bamboe moet perceptie toiletpapier veranderen"

Leroy Ranglek en Joseph Nickisch richten Bamboi op: "Bamboe moet...

Duurzaam toiletpapier, gemaakt van 100 procent bamboe: Bamboi wil dat dit het 'nieuwe normaal' wordt. Begin dit jaar werd het bedrijf van Leroy Ranglek en Joseph Nickisch uitgeroepen tot winnaar van de CSU Smart Solution of the Year-award. "Als je vanuit je basisbehoeftes al de juiste en duurzame keuze maakt, ga je daar in de rest van je leven ook op letten."

44 procent voelt zich angstig bij gebruik openbare sanitaire ruimtes 

44 procent voelt zich angstig bij gebruik openbare sanitaire ruimtes

Uit internationaal onderzoek van Tork (Verenigde Staten, Mexico, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland) blijkt dat bijna de helft van de respondenten (44 procent) zich angstig voelt bij het gebruik van openbare sanitaire ruimtes. Zij voelen zich niet veilig en nemen minder graag deel aan sociale activiteiten in het openbaar om openbare sanitaire ruimtes te vermijden.