Nationaal Toiletonderzoek 2022: Strak ingerichte toiletten, verwaarloosde plaspotten en ware kunstwerken (blog)

Nationaal Toiletonderzoek 2022: Strak ingerichte toiletten, verwaarloosde plaspotten en ware kunstwerken (blog)

Dit jaar was het na een tijd van afwezigheid weer de beurt aan Facility Trade Group om het Nationale Toiletonderzoek uit te voeren en te controleren hoe het gesteld is met de toilethygiëne van openbare toiletten in Nederland. Gedurende zo'n Nationaal Toiletonderzoek kom je van alles tegen. Strak ingerichte toiletten, verwaarloosde plas potjes of ware kunstwerken. Gedurende de test periode ben ik regelmatig met een setje testtrips in mijn tas op pad gegaan.

Invloed van het Corona virus

Tijdens de gehele testperiode heb ik verschillende locaties bezocht. Van ziekenhuizen, warenhuizen, tankstations tot horeca gelegenheden. Over het algemeen viel mij op dat er een grote diversiteit is binnen de verschillende sanitaire ruimten. Neem bijvoorbeeld de droogmethode, katoen, papier of blower, je komt alles tegen. Soms zelfs meerdere methoden in dezelfde ruimte. Desinfectie en handhygiëne in het algemeen heeft door de uitbraak van het Corona virus in de afgelopen 2 jaar veel aandacht gekregen, echter tref ik deze zomer nog opvallend weinig toiletten waar ik een dispenser of pompje met desinfectiemiddel tegen kom. Jammer, want als het aan mij ligt mag de mogelijkheid tot handdesinfectie op veel meer openbare toiletten geboden worden.

De wc-borstel was nauwelijks herkenbaar door de dikke klont wc-papier.

Schone schijn

Een keer had ik het gevoel dat ik het schoonste toilet uit de omgeving bezocht. Er zat een toilet juf met een emmertje sop bij de deur. Er hing een aangename geur en het toilet blonk gewoon. Hier werd ik meteen vrolijk van. Fanatiek ging ik met mijn test-strips te werk. Toen ik bijna klaar was besloot ik nog even te kijken naar de wc-borstel. Deze was echter nauwelijks nog herkenbaar door de dikke klont wc-papier die er in hing. Dit had waarschijnlijk geen prioriteit bij de toilet juf, maar ik zou haar toch aanraden dit de volgende keer te checken, want het was best een domper op het totaal plaatje dat klopte.

Resultaten

Ik ben erg benieuwd naar de resultaten. Kijkend naar de foto van een drie weken oude testslide met een diversiteit aan groeiende bacteriën doet vermoeden dat er nog de nodige (on)zichtbare verbeterpunten zijn. Hopelijk weten we in het najaar meer!

Chanine Watson, HR Adviseur Facility Trade Group

De resultaten van het Nationaal Toiletonderzoek zijn ondertussen binnen. Benieuwd? Je leest er alles over in Service Management nummer 5 >>

Toiletten in warenhuizen voor 40 procent schoon

Toiletten in warenhuizen voor 40 procent schoon

Uit de resultaten van het Nationaal Toiletonderzoek 2023 kunnen we opmaken hoe schoon de toiletten zijn in Nederland, verdeeld over vier categorieën: horeca, gezondheidszorg, warenhuizen en openbare gebouwen. In warenhuizen vind je in 40 procent van de gevallen een schoon toilet.

41 procent van de toiletten in openbare gebouwen schoon bevonden

41 procent van de toiletten in openbare gebouwen schoon bevonden

Uit de resultaten van het Nationaal Toiletonderzoek 2023 kunnen we opmaken hoe schoon de toiletten zijn in Nederland, verdeeld over vier categorieën: horeca, gezondheidszorg, warenhuizen en openbare gebouwen. Op toiletten in openbare gebouwen zit je 41 procent van de tijd goed.

Kans van 39 procent om in een restaurant op een schoon toilet te belanden

Kans van 39 procent om in een restaurant op een schoon toilet te...

Uit de resultaten van het Nationaal Toiletonderzoek 2023 kunnen we opmaken hoe schoon de toiletten zijn in Nederland, verdeeld over vier categorieën: horeca, gezondheidszorg, warenhuizen en openbare gebouwen. In de horeca maten de testers dit jaar 39 procent schone toiletten.

60 procent van de toiletten in de gezondheidszorg is schoon

60 procent van de toiletten in de gezondheidszorg is schoon

Uit de resultaten van het Nationaal Toiletonderzoek 2023 kunnen we opmaken hoe schoon de toiletten zijn in Nederland, verdeeld over vier categorieën: horeca, gezondheidszorg, warenhuizen en openbare gebouwen. In de gezondheidszorg is dit jaar 60 procent van de toiletten schoon bevonden.