Vakbond CNV herhaalt het nog maar eens: 2 miljoen werkenden halen hun pensioen niet. Niet werkend in hun huidige baan. Vaak gaat het om mensen die op jonge leeftijd begonnen, tegen een relatief laag salaris. Ze werken meestal in fysiek zware beroepen, zoals schoonmaak. Door de verhogingen van de AOW-leeftijd sinds 2013 moeten ze steeds langer doorwerken. En op latere leeftijd een andere baan vinden is ook niet zo eenvoudig. Ook niet met om-, her- of bijscholing.
Vroegpensioen tot AOW
"Niet alle beroepen zijn weg te digitaliseren", zegt Patrick Fey, vicevoorzitter CNV en pensioenonderhandelaar. "Het vuilnis moet gewoon opgehaald worden, en er blijven mensen nodig die de steigers op gaan om nieuwe gebouwen neer te zetten. Dan moet je ook zorgen dat zij in goede gezondheid hun pensioen kunnen halen."
Daarom is in het Pensioenakkoord, waarvan de invoeringswet momenteel wordt besproken in de Tweede Kamer, afgesproken dat de fiscale boete op vervroegd uittreden (RVU-boete; 52% op het eindloon) wordt afgeschaft voor mensen die 3 jaar voor hun AOW stoppen met werken. Hun werkgever mag ze dan doorbetalen zonder RVU-boete als ze hoogstens net zoveel verdienen als de AOW voor alleenstaanden. Dat betekent dit jaar: 22.164 euro of 1.864 euro bruto per maand. Daar houden ze rond 1.287 euro netto per maand van over.
Eerder stoppen in de schoonmaak
Schoonmaak is ook een zwaar beroep. Daarom hebben CAO-partijen afgesproken dat je twee jaar eerder kunt stoppen met werken. Of minder kunt gaan werken. Hoe gaat dat precies in zijn werk? Aan welke voorwaarden moet je voldoen? En hoeveel geld krijg je dan?
Voor meer informatie kun je terecht bij de RAS >>
AOW ‘uitkering’ vaak niet genoeg
Veel werknemers kunnen daar niet van rondkomen. Ook verschillen de gemaakte afspraken soms behoorlijk per sector. In iets meer dan de helft van de cao’s met RVU-regeling is een dienstjarenafspraak opgenomen. Dat komt vaak neer op dat je minstens een x aantal jaar gewerkt moet hebben in een fysiek zware functie voordat je eerder mag stoppen. Zo moet je minimaal tien jaar aaneengesloten werkzaam zijn in de schoonmaakbranche om eerder te kunnen stoppen.
Moeilijk af te spreken in cao’s
Maar liefst 78 procent van de bevraagde CNV-leden wil de regeling gebruiken om eerder te stoppen met werken. Daarom worden er in steeds meer cao’s afspraken over gemaakt, zo ook in de schoonmaak.
Maar niet in elke sector lukt dit. Eind augustus 2021 bevatte ongeveer een kwart van de cao’s afspraken over de RVU-regeling. Het vordert moeizaam. Ook loopt de huidige RVU-regeling in 2025 af. "We pleiten dus voor een verlenging van de RVU-regeling terwijl we verder werken aan een goede structurele regeling," aldus Patrick Fey, vicevoorzitter CNV en pensioenonderhandelaar.
Overigens werkt de vrijstelling nog 3 jaar na, gerekend vanaf de einddatum 1 januari 2026. Maar dat geldt alleen voor RVU-regelingen die uiterlijk op 31 december 2021 schriftelijk zijn overeengekomen. Werknemers die daaronder vallen en die uiterlijk op 31 december 2028 de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken houden dus de vrijstelling.
Bron: Salarisnet