Wil je als gemeente afval op straat voorkomen? Deel stickers uit

Wil je als gemeente afval op straat voorkomen? Deel stickers uit

Schoonmaak is mensenwerk, maar er is zeker ook plaats voor de wetenschap. Dat laat Malte Dewies van Erasmus School of Social and Behavioral Sciences weer eens zien met zijn proefschrift. Hierin beschrijft hij onder andere hoe je rondslingerend vuilnis kunt voorkomen.

In een nieuwe samenwerking richtten de Gemeente Rotterdam en de Erasmus Universiteit in 2017 de Behavioral Insights Group Rotterdam (BIG’R) op. Het doel: onderzoek doen naar hoe gedragswetenschappen kunnen bijdragen aan een leefbaardere omgeving. Onderdeel daarvan is onderzoek naar hoe je zogenaamde naastplaatsingen kunt terugdringen. Dat is vuilnis of afgedankte meubels die rond vuilcontainers worden achtergelaten. Een veelvoorkomend probleem in Rotterdam en vast en zeker ook in andere steden. Het antwoord op deze vraag was één van de thema’s van Dewies’ onderzoek.

Stickers uitdelen

Het resultaat? Het lukte om dit soort zwerfafval voor een deel uit het straatbeeld te krijgen. En dat enkel door stickers uit te delen. Dewies legt uit hoe het in zijn werk gaat: “In buurten waar veel naastplaatsingen zijn, gaat de gemeente van deur tot deur. In een van deze buurten werd tijdens dit gesprek stickers uitgedeeld waarop staat 'Ik houd onze straat schoon', met het verzoek deze zichtbaar op hun huis te plakken.” En zo simpel was het. In de buurt waarin de stickers werden uitgedeeld, nam het aantal dagen waarop vuilnis werd gevonden met twee derde af. In de andere buurten veranderde er niets. Een mogelijke verklaring voor de effectiviteit van de stickers geeft Devies ook: “De stickers zijn niet alleen een visuele reminder, je communiceert zo ook sociale norm in de straat.”

Lees meer via Erasmus University Rotterdam >>

Perfecte combinatie: afval prikken en mensen ontmoeten

Perfecte combinatie: afval prikken en mensen ontmoeten

Stefan Duikersloot (27) kent de straten van Amsterdam op zijn duimpje. En dat komt niet zomaar: hij is er regelmatig te vinden met zijn prikstok. Hij was op zoek naar een manier om de wereld groener te maken, iets waar iedereen achter kan staan en waarmee hij ook nog eens in contact zou staan met mensen. In afval prikken kwamen die elementen voor hem perfect samen.

ICS Groep reduceert CO2-uitstoot in 2024 flink

ICS Groep reduceert CO2-uitstoot in 2024 flink

Net als veel bedrijven in de schoonmaakbranche, zet ICS Groep zet zich al jaren in om duurzamer te ondernemen. Dat doen ze onder andere door de CO2-uitstoot te verminderen. Het afgelopen half jaar hebben ze de gestelde doelen voor 2024 al ruimschoots behaald.

Jeannot Peijen zet in op duurzaamheid bij EW Facility Services

Jeannot Peijen zet in op duurzaamheid bij EW Facility Services

Jeannot Peijen is eerder dit jaar aangesteld als sustainability manager bij EW Facility Services. De schoonmaakdienstverlener wil de komende jaren flinke stappen blijven zetten in duurzaamheid en heeft de nieuwe functie daarom gecreëerd. Het doel is om de ecologische voetafdruk verder te verminderen en nog meer in te zetten op sociale programma's voor de medewerkers.

Ondernemers vol onbegrip over uitstel zero-emissiezones

Ondernemers vol onbegrip over uitstel zero-emissiezones

"De politiek van zijn slechtste kant" en "dit klopt gewoon niet". Ondernemersverenigingen begrijpen niets van het voornemen van de Tweede Kamer om het per 1 januari stap voor stap weren van fossiele bestelauto's en vrachtwagens uit sommige binnensteden uit te stellen. Een Kamermeerderheid is voor een motie van regeringspartijen VVD, PVV en BBB, ondanks een oproep van onder meer brancheverenigingen Techniek Nederland en evofenedex om het plan gewoon door te laten gaan.