CSU ziet kansen liggen in de vuile vaat op kantoren

CSU ziet kansen liggen in de vuile vaat op kantoren

Even een kopje koffie of thee drinken in de pauze voordat je doorgaat met werken. Dat kan volgend jaar nog steeds, maar dan wel in een herbruikbare beker. Vanaf 1 januari zijn er geen plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen meer toegestaan op kantoor, op een festival of in een horecagelegenheid. De maatregel is bedoeld om de plastic soep tegen te gaan. Niels van Geenhuizen, Manager Duurzaamheid bij CSU, ziet in de maatregel mooie kansen voor de schoonmaakbranche.

Herbruikbare bekers betekent meer achtergelaten vuile vaat en waarschijnlijk toenemende irritaties bij de medewerkers. Het is daarom hoog tijd dat er wordt nagedacht over mogelijkheden om dit probleem op te lossen, stelt Van Geenhuizen in een artikel in het Algemeen Dagblad. “Want vieze vaat is van niemand.” De manager duurzaamheid bij CSU ziet tegelijkertijd kansen. “Voor het opruimen, afwassen, opbergen van glazen of koppen zal gauw naar de facilitair dienstverlener worden gekken. Het wordt meer werk voor de schoonmakers. Zij gaan meer uren maken.”

Nadenken over inrichting

Na het kiezen van een goed alternatief voor de plastic beker (bijvoorbeeld de glazen beker, zoals het advies luidt van het Koffiebeker Pact, een nationaal samenwerkingsverband van onder andere koffiebedrijven, schoonmakers en cateraars) is het belangrijk om na te denken over de vervolgstappen. “Moeten er afwasmachines komen, lades voor schone en/of vuile koppen, hoe moeten pantry's ingericht worden en wie is er verantwoordelijk. Dat zijn allemaal vragen waar bedrijven over na moeten denken.”

Ondernemers vol onbegrip over uitstel zero-emissiezones

Ondernemers vol onbegrip over uitstel zero-emissiezones

"De politiek van zijn slechtste kant" en "dit klopt gewoon niet". Ondernemersverenigingen begrijpen niets van het voornemen van de Tweede Kamer om het per 1 januari stap voor stap weren van fossiele bestelauto's en vrachtwagens uit sommige binnensteden uit te stellen. Een Kamermeerderheid is voor een motie van regeringspartijen VVD, PVV en BBB, ondanks een oproep van onder meer brancheverenigingen Techniek Nederland en evofenedex om het plan gewoon door te laten gaan.

Beljaarts: CO2-registratieplicht moet simpeler

Beljaarts: CO2-registratieplicht moet simpeler

Minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) komt nog eind dit jaar met plannen om de regeldruk voor ondernemers te verminderen. Zo wil hij de CO2-registratieplicht versimpelen, tornen aan de verplichte jaarlijkse controle van elektrische apparaten en plaatst hij vraagtekens bij de risico-inventarisatie die werkgevers moeten maken van de werkplaats. Dat zegt Beljaarts in een interview met De Telegraaf.

Nieuwe subsidieregelingen voor laden elektrische bedrijfswagens

Nieuwe subsidieregelingen voor laden elektrische bedrijfswagens

Bedrijven kunnen binnenkort gebruikmaken van twee nieuwe subsidieregelingen die zijn bedoeld om de overstap naar elektrisch vervoer te versnellen. Het aantal elektrische bestel- en vrachtwagens in Nederland groeit en daarom zijn er ook steeds meer laadmogelijkheden voor de transportsector nodig.

Zeker kleine ondernemers zien veel obstakels bij emissievrije zones

Zeker kleine ondernemers zien veel obstakels bij emissievrije zones

Veel schoonmakers, loodgieters, schilders of glasbewassers met een dieselbusje zijn vanaf volgend jaar niet meer welkom in de binnenstad. De nieuwe zero-emissiezones moeten de luchtkwaliteit in de centra van bijna dertig Nederlandse gemeenten verbeteren. Slecht nieuws voor de meer dan 200.000 bedrijfswagens die volgend jaar op een boete kunnen rekenen als ze tóch het centrum inrijden.