Herbruikbare bekers betekent meer achtergelaten vuile vaat en waarschijnlijk toenemende irritaties bij de medewerkers. Het is daarom hoog tijd dat er wordt nagedacht over mogelijkheden om dit probleem op te lossen, stelt Van Geenhuizen in een artikel in het Algemeen Dagblad. “Want vieze vaat is van niemand.” De manager duurzaamheid bij CSU ziet tegelijkertijd kansen. “Voor het opruimen, afwassen, opbergen van glazen of koppen zal gauw naar de facilitair dienstverlener worden gekken. Het wordt meer werk voor de schoonmakers. Zij gaan meer uren maken.”
Nadenken over inrichting
Na het kiezen van een goed alternatief voor de plastic beker (bijvoorbeeld de glazen beker, zoals het advies luidt van het Koffiebeker Pact, een nationaal samenwerkingsverband van onder andere koffiebedrijven, schoonmakers en cateraars) is het belangrijk om na te denken over de vervolgstappen. “Moeten er afwasmachines komen, lades voor schone en/of vuile koppen, hoe moeten pantry's ingericht worden en wie is er verantwoordelijk. Dat zijn allemaal vragen waar bedrijven over na moeten denken.”