Schoonmakend Nederland: 'Duurzaam herstel moet de norm worden bij afhandeling van schade'

Schoonmakend Nederland: 'Duurzaam herstel moet de norm worden bij afhandeling van schade'

"Duurzaam herstel moet de norm worden bij het afhandelen van schade, in plaats van vervangen." Het Verbond van Verzekeraars heeft samen met Schoonmakend Nederland en Stichting Nederlands Instituut van Register Experts (NIVRE) een manifest opgesteld met uitgangspunten voor toekomstig schadeherstel.

De overstromingen in Limburg in 2021 hebben laten zien dat duurzaam schadeherstel tot norm verheft moet worden. Ook het hergebruik van onherstelbare spullen, eventueel voor andere doeleinden, valt onder duurzaam schadeherstel. Bijvoorbeeld voor het repareren van apparatuur in plaats van een standaard vergoeding voor een nieuwe. Duurzaamheid is een verantwoordelijkheid voor de hele keten en moet het nieuwe normaal worden, zo staat het in het manifest dat is ondertekent door de drie partijen tijdens de Schademiddag 2023 van het Verbond. De drie partijen willen dat eind 2024 duurzaam schadeherstel gemeengoed is in de schademarkt.

Samenwerking is cruciaal

Algemeen directeur Rob Rommelse van Schoonmakend Nederland: "Duurzaam herstel moet de default worden en samenwerken is daarbij cruciaal. Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Wij verwachten dan ook dat dit nog maar het begin is en veel meer partijen zich aansluiten bij het manifest." Lidwien Suur, voorzitter van het Sectorbestuur Schade van het Verbond van Verzekeraars, zette ook haar handtekening onder het manifest: "Schadeherstel draait, naast het vergoeden van schade, ook om ecologische en sociaal-maatschappelijke waarden. Samenwerkingsafspraken over de wijze van duurzaam schadeherstel zijn dan ook cruciaal. Met dit manifest geven we een aanzet vanuit de verzekeringssector." NIVRE, Schoonmakend Nederland en het Verbond roepen andere partijen in de schadeketen op om zich aan te sluiten en samen verder te werken aan een duurzame toekomst.

SVS maakt resultaten en adviezen onderzoek ergonomie bekend

SVS maakt resultaten en adviezen onderzoek ergonomie bekend

Schoonmaken wordt beschouwd als middelzware arbeid. Een erg actueel onderwerp, gezien de uitgebreide politieke discussies over vroegpensioen bij zware beroepen en de focus op ergonomie, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid. Maar wat betekent middelzware arbeid? Het ErgoClean-project van Erasmus+, met SVS Opleidingen als Nederlandse partner, ging op zoek naar het antwoord met behulp van slimme inspanningsmetingen.

Werknemers nemen graag deel aan vitaliteitsprogramma's

Werknemers nemen graag deel aan vitaliteitsprogramma's

Uit onderzoek blijkt dat 69 procent van de medewerkers die deelnemen aan vitaliteitprogramma's zich beter voelt, met meer energie en een betere fysieke conditie als belangrijkste voordelen. Daarnaast voelen werknemers met toegang tot vitaliteitsprogramma's zich gelukkiger, fysiek en mentaal fitter en zijn ze vaker geneigd hun werkgever aan anderen aan te bevelen.

RAS tipt: Werkwijzer Lichamelijke belasting voor schoonmakers

RAS tipt: Werkwijzer Lichamelijke belasting voor schoonmakers

Heb je als schoonmaker last van lichamelijke klachten tijdens je werk of wil je die juist voorkomen? Dan kun je de Werkwijzer Lichamelijke belasting van de RAS gebruiken als hulpmiddel.

Toolkit CO2-rapportageverplichting beschikbaar

Toolkit CO2-rapportageverplichting beschikbaar

Sinds 1 juli 2024 is een groot aantal organisaties verplicht om jaarlijks te rapporteren over de CO2-uitstoot van woon-werkverkeer en zakelijke ritten van hun werknemers. Dit is de rapportageverplichting werkgebonden personenmobiliteit (WPM).