"Alle werkenden hebben recht op een gezonde en veilige werkplek, ook als die werkplek buiten is", betoogt Kitty Jong, vicevoorzitter FNV. De bouw kent een zogenoemd weerverlet, afspraken wanneer niet gewerkt kan worden als de omstandigheden te gevaarlijk zijn of bijvoorbeeld bij strenge vorst. In andere sectoren is dat niet zo goed geregeld. Maar kou houdt geen rekening met cao's en sectoren, aldus Jong. "Wij willen dat de overheid met een duidelijke grenswaarde komt voor werken in de kou. De grenswaarde moet gelden voor alle werkenden in alle sectoren, zodat iedereen dezelfde bescherming krijgt."
Onwerkbaar weer
Hoe zit het dan nu precies met de cao voor glasbewassers en gevelreinigers? De regeling voor onwerkbaar weer die in de cao is opgenomen geldt van 1 november 2023 tot en met 31 maart 2024. Wanneer een buitengewone natuurlijke omstandigheid zoals vorst, sneeuw of ijzel het werken onmogelijk maakt, geldt de regeling. Ook geldt de regeling wanneer er sprake is van buitengewone regenval of storm. We spreken van storm voor de glasbewassing en gevelreiniging wanneer er windkracht zes of hoger is.
Ga om tafel
Als werkgever is het zaak met je werknemers om tafel te gaan; is er een mogelijkheid dat zij ergens anders of op een andere manier kunnen werken? Zo moeten volgens de FNV werkgevers (gratis) extra beschermingsmiddelen bieden, zoals (hand)schoenen en warme kleding.