We hebben minder kennis over afval scheiden dan we denken   

We hebben minder kennis over afval scheiden dan we denken   

We zijn er wel veel en goed mee bezig in Nederland: afval scheiden. Of dat denken we in ieder geval. Maar uit onderzoek van Kunststofplatenshop.nl blijkt dat we er minder goed in zijn dan we zelf denken.

Waar moet bijvoorbeeld je lege deodorantbus? Restafval of chemisch afval? Kunststofplatenshop.nl deed onderzoek naar de afvalkennis van Nederlanders. Volgens dat onderzoek zegt 84 procent dat ze goed zijn in het scheiden van afval. 11 procent noemt zichzelf zelfs zeer goed. Maar uit het onderzoek blijkt ook dat we in veel gevallen helemaal niet weten in welke bak bepaald afval moet.

Stiekem gokken

Stiekem gokken we ook vaak als we twijfelen over waar een bepaald item thuishoort. Of we gooien het gewoon bij het restafval als we het even niet weten. Dat geeft 65 procent van de Nederlanders ook grif toe. Daardoor en door te gokken, gaan we toch nog vaak de mist in. Een goed voorbeeld is aluminiumfolie. 31 procent van de Nederlanders gooit dit zonder het te weten in de verkeerde bak. Lege deodorantflessen zijn dus ook zo’n item waarover we eigenlijk geen idee hebben. Enkel een derde gooit ze bij het restafval. 41 procent mikt ze bij het chemische afval en een kwart bij plastic. Lege pizzadozen gaan in 45 procent van de gevallen bij het oud papier. Maar door het vet in de doos zijn ze daarvoor helemaal niet geschikt. Vies karton hoort in het restafval.

Milieu belangrijke motivator

Afval scheiden blijkt dus nog niet zo gemakkelijk, ook al zijn we er best wel mee bezig. 40 procent van de Nederlanders noemt zichzelf enorm strikt in het scheiden van afval. 55 procent is er wel mee bezig, maar neemt het minder nauw. De redenen om te scheiden verschillen ook. Zo zien we scheiden als beter voor het milieu (54 procent), het is een kleine moeite (22 procent), het ‘hoort zo’ (13 procent) en het bespaart geld (6 procent).

Duitsland en Frankrijk

Het onderzoek is niet alleen uitgevoerd in Nederland. Ook in Frankrijk en Duitsland is de balans opgemaakt. Het blijkt dat zij er nog meer mee bezig zijn dan wij. Waar in Nederland 40 procent zegt strikt te scheiden, is dat in Duitsland 63 procent en in Frankrijk zelfs 65 procent. In Frankrijk zeggen ook meer mensen meer geld uit te geven aan producten als deze een duurzaam label hebben. Hoe de prestaties zijn op het gebied van afval scheiden, dat is niet bekeken in dit onderzoek.

Lees het hele rapport >>

Lees ook:

Perfecte combinatie: afval prikken en mensen ontmoeten

Perfecte combinatie: afval prikken en mensen ontmoeten

Stefan Duikersloot (27) kent de straten van Amsterdam op zijn duimpje. En dat komt niet zomaar: hij is er regelmatig te vinden met zijn prikstok. Hij was op zoek naar een manier om de wereld groener te maken, iets waar iedereen achter kan staan en waarmee hij ook nog eens in contact zou staan met mensen. In afval prikken kwamen die elementen voor hem perfect samen.

ICS Groep reduceert CO2-uitstoot in 2024 flink

ICS Groep reduceert CO2-uitstoot in 2024 flink

Net als veel bedrijven in de schoonmaakbranche, zet ICS Groep zet zich al jaren in om duurzamer te ondernemen. Dat doen ze onder andere door de CO2-uitstoot te verminderen. Het afgelopen half jaar hebben ze de gestelde doelen voor 2024 al ruimschoots behaald.

Ondernemers vol onbegrip over uitstel zero-emissiezones

Ondernemers vol onbegrip over uitstel zero-emissiezones

"De politiek van zijn slechtste kant" en "dit klopt gewoon niet". Ondernemersverenigingen begrijpen niets van het voornemen van de Tweede Kamer om het per 1 januari stap voor stap weren van fossiele bestelauto's en vrachtwagens uit sommige binnensteden uit te stellen. Een Kamermeerderheid is voor een motie van regeringspartijen VVD, PVV en BBB, ondanks een oproep van onder meer brancheverenigingen Techniek Nederland en evofenedex om het plan gewoon door te laten gaan.

Beljaarts: CO2-registratieplicht moet simpeler

Beljaarts: CO2-registratieplicht moet simpeler

Minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) komt nog eind dit jaar met plannen om de regeldruk voor ondernemers te verminderen. Zo wil hij de CO2-registratieplicht versimpelen, tornen aan de verplichte jaarlijkse controle van elektrische apparaten en plaatst hij vraagtekens bij de risico-inventarisatie die werkgevers moeten maken van de werkplaats. Dat zegt Beljaarts in een interview met De Telegraaf.