Met de milieu-impact van de vloeibare reinigingsmiddelen Vive en Triple-T scoort Alpheios al goed, zo bleek uit de gehouden Life Cycle Analyse. Om wel verder te verduurzamen, is de aandacht nu gericht op de flacon. Inmiddels lopen er twee projecten bij Alpheios om te kijken hoe de flacons kunnen worden verduurzaamd. Het eerste project bestaat uit het ontwerpen van een duurzamere 500 ml verpakking voor haar chemie. Er is gekozen voor ander en recyclebaar materiaal, een rechthoekige vorm in plaats van rond zodat er minder loze ruimte is in de transportdozen en is ingezet op een lager gewicht per fles. De afvulpartner voert momenteel testen uit. Als alle testen succesvol verlopen, wordt de nieuwe flacon in productie genomen.
Flacons van reinigingsmiddelen worden nu nog maar eenmalig gebruikt. Daar wil Alpheios graag verandering in aanbrengen. Tijdens de zoektocht naar een oplossing stuitte het bedrijf op enkele uitdagingen. “De ingeleverde en gebruikte flessen bevatten vaak nog residu van het oorspronkelijke reinigingsmiddel en vaak ook micro-organismen. Als je deze flessen weer vult, ontstaat er een groot risico op contaminatie of kruisbesmetting. Daarnaast bestaat het risico op het mixen van reinigingsmiddelen: een gebruiker voegt middel A toe aan een fles waar nog restant van middel B in zit. Dit is gevaarlijk voor gebruikers. Om zowel de hygiëne- als veiligheidsrisico's tegen te gaan moeten flacons dus gespoeld en gedroogd worden. Dit bleek arbeidsintensief en zeer energie intensief. Niet duurzaam!”
Innovatief hervulsysteem
Bij het verder zoeken naar mogelijkheden kwam het bedrijf in contact met Fyllar waarmee Alpheios in 2023 een samenwerking is gestart. Fyllar heeft in dat jaar een innovatief hervulsysteem opgezet voor de retailmarkt en test inmiddels hiermee bij een aantal supermarkten. Dit systeem lijkt de oplossing te zijn. “Het systeem is gesloten en de flacons blijven ook gesloten. Daarmee is het hygiënerisico klein. Fyllar werkt met een RFID chip in de flacon die registreert welk middel in de flacon zat. Hiermee voorkom je dat andere middelen eraan toegevoegd kunnen worden. Zo is ook het veiligheidsrisico verholpen. Bovendien kan de RFID chip ook andere zaken registreren, zoals hoe vaak een flacon al hervuld is. Tot slot is het Fyllar systeem klein en daarmee goed in te zetten op diverse schoonmaaklocaties.”
Alpheios start binnenkort een proef met het hervullen van flacons voor reinigingsmiddelen. De proef start eerst op de eigen locatie, daarna wordt getest op enkele klantlocaties. “We hopen op mooie, succesvolle uitkomsten! Ons overall doel is in ieder geval om te onderzoeken of we flacons van reinigingsmiddelen hygiënisch, veilig én duurzaam kunnen hervullen.”